И все пак газовата връзка с Гърция не е готова, строителят обеща на Радев това да стане до 7-8 септември

0
173
Кадър: БТВ

Тя не е просто инфраструктурен проект, а обект със силно регионално и геополитическо измерение, подчерта президентът

Газовата връзка с Гърция да бъде готова най-късно до 7-8 септември – това обеща на президента Румен Радев днес собственикът на строителната фирма „Авас“ Антониос Мидзалис. Той и Теодора Георгиева – директор на възложителя на проекта – фирмата ICGB, бяха поканени на среща при държавния глава.

„Междусистемна газова връзка между България и Гърция не е просто инфраструктурен проект. Тя е обект със силно регионално и геополитическо измерение. Този проект е от значение не само за задълбочаването на стратегическото партньорство между нашите две страни, но има и огромно значение за постигане на реална диверсификация на газ за България и страните от Централната и Източна Европа. Също така и за гарантиране на стабилното икономическо развитие в нашия регион и за реализация на европейската политика за гарантиране на независимост и сигурност в доставките на енергоносители”, каза Радев.

Мидзалис благодари на Радев за поканата и заяви, че от първия момент осъзнават значението на проекта за България. Той пое ангажимент газовата връзка да бъде предадена до края на август, в краен случай до 7-8 септември.

Теодора Георгиева благодари на строителя за поетия ангажимент на такова високо държавно ниво. На срещата при президента дойдоха още премиерът Гълъб Донев, енергийният министър Росен Христов, регионалният Иван Шишков.

Георгиева каза, че „Булгаргаз“ има анекс с азерския консорциум за доставки по другия маршрут от точката при Неа Месемврия до Сидерокастро-Кулата, като е купен и капацитет до края на септември. Така че компанията ICGB ще чака „Булгаргаз“ да каже кога да се активира точката при Комотини, която е на входа на българско-гръцката газова връзка.