Икономическият министър: Нинова е блокирала целия военнопромишлен комплекс

0
326
Никола Стоянов

Никола Стоянов обезпокоен от влизането на ДАНС в „Кинтекс“

„Обезпокоен съм, не мога да потвърдя или отрека, че ДАНС са били в „Кинтекс“, но службите не влизат просто така“, заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов, цитиран от Tribune.

Той допълни, че не може да потвърди какъв е интересът на ДАНС, но заяви, че е запознат със сигнала на бившия директор на дружеството Александър Михайлов. Запитан дали е случайно офшорна фирма да получава средства за една или друга сделка, икономическият министър заяви, че няма представа и помоли медийният интерес в тази посока да спадне, защото не е здравословен.

„Има блокирани над 250 сделки, чакани са месец и половина, не само за износ, но и за внос на материали. Блокиран е целия военнопромишлен комплекс. Аз наистина не разбрах защо се е стигнало дотук, служителите заявиха, че са били готови, но министерството не е спазило закона“, посочи министърът.

Стоянов допълни, че не е обвинявал Нинова за износ на оръжия за Украйна и допълни, че редовното правителство е можело да разреши или ограничи износа на оръжия, но в момента такива правомощия служебният министър няма. Така, ако документите и всичко е спазено по закон, той е длъжен да го изпълни.

„Аз съм назначен, защото съм експерт, а не защото съм уволнен от бившия министър. Изнасяме военна продукция за каквито клиенти има, не само за Полша, зад тези сделки стоят стотици работни места. Основно се изнасят боеприпаси. Това е индустрия като всяка друга“, уточни още той.

По думите на служебния министър Румен Радев по никакъв начин не се бърка в работата му.

„Нинова си е позволявала да не спазва закона, аз обаче няма да го направя“, каза още Никола Стоянов.

По отношение на кризата в енергетиката и ще има ли икономии Стоянов заяви: „Откакто беше създаден щабът по енергетика постоянно за това говорим. В България по-малък дял от битовите потребители ползват газ, както и индустрията в сравнение с останалите европейски държави. Това привидно по-спокойно положение в България се дължи на това, че ние ползваме по-малко газ. В момента се разписва сценарий, видяхте, че се помогна на „Булгаргаз“, провеждаме анкета сред бизнеса.“

За помощите Стоянов каза, че от следващата седмица ще бъде формирана работна група, за да се знае как точно и къде са се помогне на бизнеса и да е ясно кои фирми точно имат нужда. „Целта е да се помогне на този, който наистина има нужда“, уточни той.

По повод обвиненията за чистка, проведена от Корнелия Нинова, Стоянов заяви, че получената от него справка показва, че 72-ма души са били освободени. „За съжаление тези хора няма да бъдат върнати, загубен е страшно много експертен потенциал. Има хора, които не се пипат независимо от политиката. Изпълнителната директорка на ДКК лъже, но аз не съм я уволнил все още. Ще преценя това, когато се запозная със ситуацията“, допълни той.