Илхан Андай: ИТН има гарантирани 29 гласа от ДПС

0
365
Илхан Андай

ДПС катастрофира в региони, където Пеевски жънеше успехи, твърди журналистът

„Ако не беше ходът на Слави, то днес ДПС щеше да се чуди как да завърти нещата, че да обяснява добро представяне, а реално не е такова.“ Това заяви пред БНР журналистът Илхан Андай от сайта „24 Родопи“. Според него една е била позицията на ДПС до изявлението на Слави Трифонов, а друга след заявката му да управлява с малцинство.

Журналистът смята, че „има едни гарантирани“ 29 гласа от ДПС за проектокабинета на „Има такъв народ“, като така ДПС ще се измъкне от незначителната пета позиция в новия парламент.

Аргументите – както Слави Трифонов няма полезни ходове и се нуждае от период до следващите предсрочни избори, в който да не инкасира електорални загуби, и затова е заложил на най-нестандартния вариант, „дори играейки малко като Доган и Борисов“, така и ДПС няма голям избор: „Или да остане до Борисов и да хапе Слави, или да припознае старата формула на Доган за експертно правителство, но в ръцете на Слави.“

ДПС губи около 40-50 хиляди гласа с отстъпление във всички области, има ръст в Добри и Шумен, а феномен отново е Кърджали, посочи в анализа си Илхан Андай.

„Един от важните изводи на тези избори е, че всеки пети глас е от т.нар. бастион. Там, където няма автентични депесари, партията отчита големи загуби, които калкулират незадоволителното представяне на база на абсолютни числа“, коментира журналистът.

В България ДПС катастрофира в региони, където Пеевски жънеше успехи. В неговата любима област – Пазарджик, спадът е наполовина. Стара Загора – другата му област, е зле. Във Видин и Враца, където са негови хора. В Плевен и Ловеч е катастрофа“, подчерта Андай.

Обяснителният режим, в който хвърлиха лидера на ДПС Карадайъ след „Магнитски“, определено го притесняваше, каза още Илхан Андай. По думите му ДПС губи много заради Пеевски както у нас, така и зад граница.

„Машината на Ердоган за печелене на избори не се задейства заради Пеевски. Той очакваше много по-различна реакция от ДПС след срещата в резиденцията край Босфора. И така Ердоган зае позиция – няма да преча, но няма и да помогна“, коментира Андай.