Институтът по пътна безопасност поиска оставката на регионалния министър Караджов

0
139
Гроздан Караджов Снимка: ТВ Европа
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Николай Димитров - ГЕРБ/СДС

Изпрати отворено писмо до Слави Трифонов

Институтът за пътна безопасност изпрати отворено писмо до лидера на „Има такъв народ” Слави Трифонов с призив да оттегли незабавно министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов.

Според експертите проблемите с поддържането и ремонта на републиканската пътна мрежа имат оперативен характер и не са необходими законодателни промени или намеса на Народното събрание, за да може Агенция „Пътна инфраструктура” да възлага дейности, които са в компетенциите ѝ относно пътищата в страната.

„Нелепата ситуация е предизвикана от безотговорност и некомпетентност, прикрита зад спекулации от страна на политическото ръководство на МРРБ. Свидетели сме на неспособност и липса на решителност от назначените от вас лица за ръководители на МРРБ и АПИ за поемане на отговорност и предприемане на необходимото, с което те застрашават националната сигурност. Поради тази причина ви приканваме незабавно да оттеглите министър Караджов и неговия екип и да предложите за назначение доказани експерти в областта на регионалното развитие, благоустройството и инфраструктурата, с каквито партия ИТН разполага”, пишат от института.

„В продължение на цели 4 месеца предложеното от вас политическо ръководство на МРРБ правеше анализи, ревизии и проверки, но не организира обществени поръчки за ремонт и поддръжка на РПМ (оправданието, че е юридически капан още веднъж ни доказва, че посочените от вас лица не са способни да управляват инфраструктурата на България), вместо да организира тези проверки така, че своевременно и експертно да се установи дали извършената и сертифицирана работа е действителна, дали е извършена с нужното качество, дали цената отговаря на възложеното и изпълненото. Тоест – задачата на министъра трябваше да бъде в спешен порядък да извърши, та макар и частично, но ясно и точно своите проверки, за да бъде сигурен в това, което е безспорно и следва да бъде заплатено. Вместо това, стигна се до нападки и обвинения в коалицията, което по недопустим начин руши авторитета и стабилността на страната”, се казва още в писмото.

В него те подчертават, че Караджов не е опонирал нито веднъж на предшественика си Нанков в „Панорама” относно законността на процедурите по възлагане на ремонт и поддържане на РПМ, както и изобщо по която и да е поставена тема.

„Цялото поведение на министър Караджов беше като на ученик, който не си е научил урока. За жалост, такова поведение той често демонстрира от екрана и по медиите, където се изявява. Десетки грешки, неразбиране, нерешителност, противоречиви изказвания, некоректно и безотговорно поведение са белязали неговото 4-месечно управление като министър”.

„Всичко това освен, че рефлектира върху партията ви, е крайно вредно за България, за българските граждани, за пътностроителния бранш, за хилядите работници-пътищари и за имиджа на цялото правителство”, пишат още от ИПБ.