Искат оставката на Ковачевски заради репликата, че ще управлява „бъдещата Западна България“

0
110
Снимка: кадър

Опозицията в РСМ определя липсата на реакция от премиера на репликата на Еди Рама като срамно поведение

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ иска оставката на премиера Ковачевски заради репликата, че управлява „бъдещата Западна България“, става ясно от позиция на партията.

„Ако със Заев Македония стигна дъното, сега с Ковачевски го проби. Когато беше представен като министър-председател на бъдеща Западна България, ако имаше малко достойнство Ковачевски щеше да реагира в защита на страната си, вместо да се смее и да се радва“, изтъкват от ВМРО-ДПМНЕ. Според опозиционната партия сцената, в която премиерът на Албания Еди Рама представя на канцлера на Германия Шолц Димитър Ковачевски като премиер на бъдещата Западна България, което участниците посрещат със смях, е показала „пълната картина на дипломацията“ на Република Северна Македония/РСМ/.

„На какво има да се смеем и радваме, г-н Ковачевски? Ако реагирате толкова смирено и ласкаво на публичното унижение на Република Северна Македония, то е ясно, че нямате доверието и авторитета, за да представлявате и защитавате македонските национални и държавни интереси“, смятат от партията на Мицкоски. Опозицията в РСМ определя липсата на реакция от премиера като срамно поведение и настоява, че за обидата той дължи не просто извинение на страната си, но и оставка, като акт на отговорност за срама, нанесен на международната сцена. От ВМРО-ДПМНЕ отново призовават за предсрочни избори и протест на 18 юни.

„Не е ясно да се смееш или да плачеш заради истерията на някои среди в Скопие към премиера Ковачевски след публикуването на видеото от ръкостискането с канцлера Шолц в Солун, където се подиграх на грозната блокада на Северна Македония от страна на България“, написа в туитър и Еди Рама.

Втори ден краткото клипче, в което гръцкият премиер Константинос Мицотакис представя на Олаф Шолц Димитър Ковачевски, а Еди Рама го обявява за премиер на бъдещата Западна България, което предизвиква смях у всички, е обект на коментари не само в социалните мрежи, но и в медиите в РСМ.