Искат оставката на културния министър „Наско“, който раздава пари за транссексуални изложби

0
759
Мелиса (Тихомир) като модел на Майстора. Снимка Инстаграм

В това време културни институти и храмове изнемогват

Навръх Петльовден, 2 февруари, Министерството на културата и министър Атанас Атанасов (известен като „Здравейте, аз съм Наско“) доказаха, че милеят за всичко друго, но не и за националната ни култура, пише ПИК.

Атанасов в лицето на Национален фонд „Култура“ е отпуснал 10 000 лв. за транссексуалната изложба „Другите българки“, в която персонажи с неясна идентичност петнят творчеството на класика на изобразителното изкуство Владимир Димитров–Майстора.

Културното министерство не е изяснило по каква причина и по какви критерии финансира проекта, който наранява естетическите и етични чувства на ценителите на българската живопис.

И докато министър Атанасов отпуска щедро пари за транссексуалните, управляващите отказват да подпомогнат църквите и храмовете, които изнемогват под напора на баснословните сметки за ток и са пред затваряне. Няма целева държавна помощ и за бедстващите в пандемията и ценовата криза театри, оркестри, опери, галерии, читалища и музеи.

Станислав Недков–Стъки, Недялко Недялков и техните съмишленици от Консервативно-патриотичното движение (КПД) призовават за светкавична оставка на министър Атанас Атанасов – лице с нищожен авторитет и напълно непознато в средите на българската интелигенция, което си позволява да разхищава народни средства, за да удовлетвори субективните си възгледи за живота, изкуството и морала.

Провокативната изложба  на име „Другите българки“ ще бъде представена на 8 март – тя представя транссексуални българи, които позират като модели на Владимир Димитров-Майстора. 

Един от моделите е културистът Тихомир от „Фермата“, който решава да стане жена и се превръща в Мелиса Рангелова.

Творбите на художника Михаил Вучков предизвикаха много остра реакция, след като проектът му получи 10 000 лева от „Национален фонд култура“ към Министерството на културата.