Испания, Норвегия и Ирландия официално признаха Палестина

0
13
Пропалестинска демонстрация в Барселона, 20 януари 2024 г. Снимка: БТА

Израел разкритикува решението им и го определи като „награда“ за ислямистката групировка „Хамас“

Испания, Норвегия и Ирландия официално признаха Палестина като държава. Израел разкритикува решението им и го определи като „награда“ за ислямистката групировка „Хамас“.

Премиерът на Испания Педро Санчес заяви, че ходът е единственият път за мирно и сигурно бъдеще между Палестина и Израел:

„Признаването на Палестина като държава е решение, което не е насочено срещу никого, най-малкото срещу Израел – един приятелски народ, който уважаваме, ценим и с когото искаме да имаме възможно най-добрите отношения. Това решение отразява нашето открито заклеймяване на „Хамас“, която се противопоставя на решение с две държави.“

Външният министър на Израел – Израел Кац, се обърна лично към Санчес с послание в социалната мрежа Х, че с решението си испанският премиер става съучастник в геноцид и военни престъпления срещу еврейския народ.

През 2014 г. Швеция стана първата страна членка на Евросъюза, която призна Палестинската държава. Преди да се присъединят към блока, това направиха и България, Румъния, Полша, Унгария, Чехия и Кипър. С решенията на Испания, Норвегия и Ирландия вече 145 от 193-те членки на ООН признават държавата Палестина. Не са налице обаче споразумения за статута на Ерусалим и окончателните граници.

Междувременно, контролираното от „Хамас“ здравно министерство в Ивицата Газа съобщи за 46 убити и 100 ранени за последните 24 часа. Израелската армия продължава военната си операция в най-южния град в анклава – Рафах, след като в неделя вечерта при удар срещу двама висши командири от „Хамас“ се стигна до пожар в бежански лагери, при който загинаха 45 души.