Заповед на здравния министър Кацаров съсипа почивката на стотици българи в Испания и Кипър

0
346
Министерство на здравеопазването

Задължават дори и ваксинираните да си правят ПСР-тест

Заповед на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров от 5 юли т.г. провали почивката на стотици български туристи в Испания и Кипър, оплакаха се пред Breaking.bg потърпевши.

Според тази заповед – „пристигащите от Испания, Кипър и Русия се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен на него документ, показващи отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразна верижна реакция (PCR) за COVID-19, считано от датата на пробонабиране, вписана в документа.“ Десетки българи, които са на почивка в Испания и Кипър обаче останали неприятно изненадани след като се свързали за повече информация със здравното министерство. На тях им е обяснено, че валиден цифров COVID сертификат на ЕС, тоест документ за ваксинация, няма да важи при връщането им в страната. А трябва да си направят ПСР-тест в Испания преди полета. Странен критерии след като цифровият сертификат важи за целия ЕС, чийто членки са Испания и Кипър. Ако прибиращият не покаже ПСР-тест подлежи на 10-дневна карантина.

Българските туристи са крайно недоволни, защото въпреки, че са ваксинирани, трябва да си правят и допълнителен ПСР-тест, който струва доста скъпо.