ИТН обвиниха Илхан Кючук в национално предателство: коригирал доклад за Северна Македония

0
236
Тошко Йорданов Снимка: 24 часа

Премахнал от проектодоклада поправка 18, в която влизат всички точки за етническото преследване и проблемите на лицата с българско самосъзнание в РСМ според депутата от ИТН

Пореден ден с обвинения в национално предателство отбеляза парламентът днес. В декларация от името на ИТН Тошко Йорданов атакува евродепутата от ДПС Илхан Кючук, който е докладчик по напредъка на Република Северна Македония за присъединяването й в ЕС. Йорданов обвини Кючук, че е премахнал от проектодоклада поправка 18, в която влизат всички точки за етническото преследване и проблемите на лицата с българско самосъзнание в РСМ.

„Какво предлага – да отпаднат текстовете за включване на българите е конституцията, да отпадне нуждата историята да се базира на оригинални документи, да отпаднат и текстовете за преследване срещу омраза. Действията на Илхан Кючук от ДПС, който би трябвало да представлява България в ЕП, са национално предателство“, разгневи се шефът на ПГ на ИТН.

Според него националното предателство е започнало в парламентарната зала: „Национални предатели са партиите, които премахнаха ветото над РСМ. Национални предатели са ГЕРБ, ДПС, ПП, ДБ. И БСП – със своето лицемерно въздържане. Всеки пребит българин, всеки запален клуб и всяко изгорено българско знаме лежат на вас. Вие пребивате българи, палите клубове, горите български знамена и България няма да ви прост никога! А вие ще останете срамно петно в историята.“

Подвикващият „джудже“ от мястото си Иван Петков-Бебето от БСП получи забележка за поведението си.

А лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се оплака, че председателстващият заседанието Росен Желязков не е спрял Тошко Йорданов да говори лъжи от трибуната. И посочи, че единственото, което Кючук е внесъл, е точно включването на българите в македонската конституция. Като докладчик обаче той трябва да внесе и предложенията и решенията, взети от комисията на която е председател.