ИТН поискаха от президента да разсекрети разговорите на КСНС за Северна Македония

0
71
Снимка: Труд

Ще направим всичко по силите си, когато бъдем поканени на преговори за съставяне на правителство, но не на всяка цена, каза Тошко Йорданов

Държавният глава Румен Радев проведе консултации с представители на парламентарната група на „Има такъв народ“ за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент.

„Година след дебюта ви на политическата сцена предполагам правите равносметка на постигнатото. Както се уверихте и вие, толерантността в българската политика е много кратка и затова трябва да бъдем самовзискателни. Не мога да не отбележа вашата последователна позиция при отстояването на националния интерес по отношение на РСМ, затова очаквам и вашето отговорно отношение при преговорите за съставяне на ново правителство“, заяви в началото на срещата държавният глава.

Сложна ще бъде ситуацията, в която ще се намира българският парламент в следващия месец. Необходими са време и усилия за съставяне на правителство, но и неотложни действия за приемането на бюджета и важните закони, от които зависи Планът за възстановяване и устойчивост, каза Радев.

„За нас е удовлетворяващо, че президентската институция в такъв момент постъпва отговорно, нещо, което не се осъзнава от част от политическите партии в момента. Вашата роля в момента е изключително важна и е прекрасно, че вие го осъзнавате и не се криете зад някой друг от тази отговорност“, заяви Тошко Йорданов.

Осъзнаваме трудностите, ще направим всичко по силите си, когато бъдем поканени на преговори за съставяне на правителство, но не на всяка цена, отбеляза той.

Йорданов призова да бъде разсекретен консултативният съвет при президента от януари, за да се види кои политици лъжат по темата Северна Македония. Вие решавате, на този съвет не се казаха неща, които могат да застрашат националната сигурност, но се казаха много лъжи, заяви Тошко Йорданов.

Предстоят разговори още с „Демократична България“ и „Възраждане“.

Продължаваме промяната вчера не се явиха на консултациите, причината – депутатите били на бюджетна комисия, която гледа актуализацията на бюджета.

Ръководството на ПГ на „БСП за България“ също отказа да участва на 27 юни в консултациите при президента.

ОТ ГЕРБ обявиха, че ще върнат мандата възможно най-бързо, така че да започнат консултации за връчване на мандата за трета политическа сила по избор на Радев.