ИТН срещу Кацаров: Мерките са дискриминационни, отменете ги

0
224
Андрей Чорбанов

Като реакция на негова заповед масово работещи подали молба за напускане пред работодатели

„Мерките са дискриминационни, разделят обществото на ваксинирани и неваксинирани, лишавайки последните от основни техни права и настояваме за тяхната отмяна“, заяви в декларация от името на парламентарната група „Има такъв народ“ депутатът Андрей Чорбанов.

В нея той посочи, че от партията следят с голямо внимание развитието на епидемичната ситуация в страната и по света.

„Вече година и осем месеца няма трайно и ефективно решение на кризата с COVID-19. Наред със здравния проблем, не бива да неглижираме социалния и икономическия ефект, който се стоварва с особена тежест върху няколко сектора като хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и редица други, свързани с тях“, посочи Чорбанов.

Като „притеснителни“ се отчитат и наблюдаваните като „заявки за политики“, които прозирали от последната заповед на здравния министър.

„Указанията, които се дават по отношение на ваксинация за работещите в редица обществени сектори, както и достъпът до тези сектори само на ваксинирани или преболедували, или такива с доказан PCR тест противоречи на основни права на гражданите, в това число правото им на труд и на свободен достъп до обществени обекти“, каза Чорбанов.

По думите му като реакция на тази заповед масово работещи са подали молба за напускане пред работодатели. Това ще доведе до огромни проблеми, които ще са следствие на трайна невъзможност за възстановяване на тези сектори поради липса на подготвен и въобще на персонал. След няколко локдауна сме на път трайно да загубим хората, които имат въобще желание да работят в тези сектори“, посочи депутатът.