Ива Митева съди парламента за уволнението си

0
64
Ива Митева Снимка: Труд

Ход на делото е бил даден през ноември

Ива Митева съди парламента заради уволнението си, става ясно от справка на страницата на Административния съд в София.

Бившата председателка на Народното събрание и депутатка от парламентарната група на „Има такъв народ“ бе освободена от длъжността директор на дирекция „Законодателна дейност и право на Европейския съюз“. След освобождаването й звеното бе закрито изцяло, припомня „24 часа“.

Административният съд е разгледал жалбата на бившата народна представителка в края на ноември. Тогава е бил даден ход и на делото, след като не са открити процесуални пречки за това. На първото заседание Митева не присъства лично, тя е представлявана от адвокат.

„Доказателствените искания на жалбоподателя за основателни, поради което следва да бъдат уважени“, казват в решението още.

Според защитника й освобождаването на Митева не е било качено в интегрираната деловодна система на 10.10 и тя не съдържала часа на завеждане на документите.

„Информацията от регистрационната справка не представлява извлечение, а е обработена информация. Не съдържа дори часа на завеждане на документите. Това доказва, че е пипана по някакъв начин“ подозира адвокатът на Митева.

Съдът насрочва следващото заседание по делото да бъде на 21.02.2024 година от 14:30.

Ива Митева беше основният юрист на „Има такъв народ“. През 2021 г. тя беше председател на 45-ото и 46-ото Народно събрание, когато партията на Слави Трифонов беше съответно втора и първа политическа сила. След отпадането на партията от парламента след вота на 2 октомври 2022 г., тя напусна „Има такъв народ“ и по-късно създаде коалицията „Заедно“ заедно с Любомир Каримански (също напуснал „Има такъв народ“, бел.авт.), с която участва на вота на 2 април 2023 г. и взе под 1% от гласовете на избирателите.