Иван Костов: Президентът Радев говори като руски агент за влияние

0
109
Иван Костов Снимка: БНР

Нищо добро не чака България след войната в Украйна, казва бившият премиер

От най-високи, от най-авторитетни места сеят съмнения в обществото, вместо да се формулира ясно политиката на НАТО и ЕС за войната Русия – Украйна. Нищо добро не чака България след войната, дори и след евентуален мир, който би оставил тлеещ конфликт, когато и ако се случи. Затова за България е важно да влезе във вътрешните кръгове на евроатлантическата интеграция. Това заяви Иван Костов в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

„Аз следя внимателно огромна част от анализите, особено много задълбочените. От тях считам за най-убедителни прогнозите, че най-вероятно тази война ще продължи дълго, защото и двете сили – и Русия, и Украйна, няма да могат да получат превес, да пробият позициите на противника и да решат войната в своя полза. Очертава се тежка война. И вероятен мир, ако въобще има мир, се очертава да е като в страните, в които конфликтът е тлеещ. Като Палестина и Израел.

Възможно е това да създава много рискове за нашата страна. Тази война дестабилизира не само икономиките, дестабилизира и политически. Най-важното е България възможно най-бързо да влезе във вътрешните кръгове на евроатлантическа интеграция – и в НАТО, и в ЕС. Да влезем в Шенген, да въведем еврото.

Считам, че ако този сценарий се случи, той ще бъде съпътстван с много силна надпревара в производството на свръхмодерни оръжия, каквито ние не познаваме. Ще бъде състезание, каквото е било и по време на Първата световна война.

Русия няма шанс да спечели тази война от технологична гледна точка. Надпреварата, която ще дойде във въоръженията, тя няма да може да ги развие, защото остана сама. Остана извън глобалната икономика, все по-изолирана е. Няма как да произведе такива бойни системи и да ги развие. От тази гледна точка обаче нищо добро не се вижда за България“, заяви Иван Костов.

Полемиките и оправданията на политически групи „не сме сложили подпис, не сме помагали директно на Украйна“ (по БСП) и „помогнахме на Украйна“ (по ПП), Костов коментира така: „Това е буря в чаша вода, и то на повърхността на чашката вода.“

Но изтъкна нещо, което според него е най-важно в случая: „България не спечели от това, че не предостави безвъзмездна помощ на Украйна. Ако България беше предоставила безвъзмездна помощ, каквато Украйна искаше, а не да продава оръжейния ни комплекс на хора или страни, които ще я снабдяват с оръжие, това не създава голямо доверие в нашата евроатлантическа принадлежност. Не сме в сърцевината на НАТО с други думи, не сме там, където си имат най-високо доверие, там, където се вземат много сериозните решения.“

„Ние имаме голям проблем с нашето позициониране като общество. И той се намира в естеството на дебата. Проблемът е, че от най-авторитетни места не се формулира ясно политиката, позицията на НАТО и на ЕС. От най-високите места – министърът на енергетиката, министър-председателят, президентът, не говорят и не убеждават българското общество, че тази позиция е правилна. Напротив – сеят съмнения. Ние си спомняме как искахме да внасяме природен газ от „Газпром“ – много неуместна и много вредна за България позиция.

„Войнолюбците“, за които се говори, сме ние всички, цялата евроатлантическа общност в очите на президента Радев. Той говори като руски агент за влияние. Не може да има толкова мощни гласове на руски агенти за влияние в България и ние да очакваме българското общество да се ориентира правилно. Няма как“, продължи Иван Костов.