Иззеха недекларирани 2 млн. евро от три автобуса на Капитан Андреево

0
63
Капитан Андреево Снимка: архив

Двама шофьори и стюард са задържани

Три автобуса са пренасяли недекларирани суми на обща стойност близо 2 млн. евро. Те бяха задържани на ГКПП Капитан Андреево на 27 май. Автобусите са пътували по редовна линия Румъния – България – Турция, стана ясно на брифинг на прокуратурата в Хасково.

„В първия автобус са открити пари на стойност 162 хил. евро. Те са били разпределени в 9 пакета, скрити в тайник. Същата вечер във втори автобус са намерени други 120 хил. евро, укрити във фабричната кухина на автобуса. Третият случай е от 00 ч на 28 май, където е открита недекларирана сума от 1 610 870 евро”, поясни Мария Кирилова, зам.-прокурор на Районната прокуратура в Хасково.

Трите случая нямат връзка помежду си, но и на тримата извършители са повдигнати обвинения. Те са задържани за 72 часа, поясни Кирилова. В два от случаите извършителите са шофьори, а в третия е бил стюард, служител на компанията превозвач. Някои от пътниците в автобусите са били разпитани. Никой не е знаел за укритите пари.

Това е най-голямото количество валута, задържана на Капитан Андреево, заяви Стефан Марашев, зам.-директор на ТД Митница Бургас.

От януари 2022 г. има общо 14 случая на открита контрабандна валута на обща стойност над 9 млн. лева, 8 от тези случаи са установени през май.

Наказанието за подобен тип престъпления е лишаване от свобода до 5 години или глоба до 20% от стойността на задържаните недекларирани пари.