Как курортът Минерални бани не стана Царевец

0
253
Половин милион евро по европроект за "Свети Дух". За какво ?

Звук, светлина и пушек – само третото. На крепостта „Свети Дух“ в градчето няма българско знаме

Иван Михайлов

Крепостта „Свети Дух” в Минерални бани оживява в 3D възстановки. Община Минерални бани спечели проект за Изработване и интегриране на мултимедийно шоу в археологически обект по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция.

Проектът ще се осъществява с валийството в Къркларели, като водещият партньор по проекта е община Минерални бани, информира зам. кмета Нуртин Сабри. Общата стойност на проекта е около 170 000 евро. Дейността по проекта цели пропагандиране, маркетинг и реклама на археологическата забележителност – Крепостта „Топликос” чрез мултимедийно аудиовизуално шоу. Това обявяват от община Минерални бани на 11 май 2019 година.

Според концепцията на проекта чрез мултимедия в комбинация от звук, светлина, анимация и пушечно шоу ще бъде направена историческа ретроспекция на региона през различните периоди и дейността на човека, свързана с минералните извори. Проектът предвижда още да покаже богатството на природата в Източните Родопи като туристическа дестинация, траките и рудодобива, Рим и построяването на крепостта, както и лечението на римските войски.

В първия етап проектът предвижда тестване и проектиране на мултимедийната техника, настройка и синхронизиране на отделните елементи в програмата. Анимацията ще се проектира върху крепостната стена от разстояние 10 метра на височина 3 метра, като се използва и наклонен терен с дължина 5 метра, който също ще се използва за прожекцията. Ще бъде добавена и допълнителна прожекция върху пушек, което ще доведе до увеличаване на прожекционния размер.

Проектът предвижда да бъде изработен 10-минутен филм, по сценарий съобразен с концепцията. Създаването му ще бъде свързано със събиране и историческо изследване на региона и отсяване на достоверната и достъпна за масовата публика информация, която впоследствие ще бъде визуализирана. Чрез анимация и аудио-визуални ефекти ще бъдат представени историята и забележителностите на региона.

Предвижда се използването на видеокадри, графична анимация, 3D възстановки и звукови ефекти за постигане на атрактивен мапинг. Заявката е крепостта в курортното градче да се превърне в новият „Царевец“, като спектакъла „Звук и светлина“ във Велико Търново. До тук всичко е много, много красиво.

Няколко месеца по-късно се прави „първа копка“ на крепостта „Свети Дух“ и през февруари м.г. от община Минерални бани гордо съобщават на медиите, че вече е инсталирана мултимедийната кула на крепостта „Свети дух“ , където предстои да започне представянето на светлинно и мапинг шоу. През пролетта на 2021 г тържествено е открита ремонтираната крепост и е показано въпросното шоу. Минерални бани обаче не става вторият Царевец.

Защото след откриването новото светлинно и звуково шоу повече не е пускано. Нито в празници, нито в делници.

Кулата за мултимедията, сцената и седалките около нея, монтирани до крепостта пустеят. Като самият „Свети дух“. Компания им прави само силният вятър, показа проверка на Breaking.bg. Според зам.-кмета Сабри стойността на проекта е 170 000 евро. Официалната страница на съвместното начинание с турската провинция Киркларели показва друго. В нея пише, че Минерални бани, като водещ партньор в начинанието финансирано от ЕС, има бюджет от 245,708 евро. Целият проект е на стойност 421,584 евро, видно от интернет страницата му-http://trbgpath.com/index-bg.html.

За какво са изхарчени парите в Минерални бани ?

В страницата на проекти турската страна съвсем съвестно и с илюстрации е описала какво е направено в село Хамдибей, община Демиркьой, валийство Киркларели.

А именно поставянето на 3,294 кубически метра гранитни павета, дървени саксии за цветя, панорамни тераси с беседки,дървени указателни табели и кошчета.

В частта на Минерални бани такива неща няма. Вместо това общи приказки-мерки за рехабилитация и експониране на крепостта Топликос,дейности за благоустрояване на прилежащите пространства около крепостта, реконструкция и рехабилитация на алейната мрежа в парковата среда, повишаване на достъпността до обекта, вкл. за хора в неравностойно положение, осигуряване на парково и художествено осветление на археологическия паметник, създаване на места за отдих и обособяване на зона за организиране на събития, пърформанси на открито и временни туристически атракции.

Ремонтираната крепост.

Поглед на място показва , че не е направено кой знае какво. Облагородена е алеята към крепостта, поставени са кошчета и една беседка. Плюс описаната горе мултимедия, която бездейства. На къщичката в подножието на древната крепост от втори век е сложена информационна табела според която трансграничният проект е на стойност….488 000 евро. Айде иди разбери колко струва и колко пари са похарчени от Минерални бани. Това е мистерия. Информационната къща, разбира се, не работи. И то от доста време, което си личи от избелелите щори на стъклата и. Липсват и туристи.

На върха на крепостта има пилон, но на него липсва националният флаг. Оказва се, че той е захвърлен навит в параклиса на крепостта „Свети дух“, а вратата на параклиса е подпряна отвън с камък. Явно парите от ремонта не са стигнали за нея.

И това не е всичко. На указателните табели за крепостта и за трансграничния проект „ИНТЕРРЕГ-ИПП за трансгранично сътрудничество България-Турция 2014-2020“ липсва българското знаме. Има текстове на български, турски и английски. Но само турски и британски знамена.

На табелите липсва българското знаме.

Това е същата община Минерални бани за която Breaking.bg многократно писа като крепост на ДПС и беззаконието. В която кметът Мюмюн Искендер и семейството му за деветгодишно управление успяха да се сдобият с над 82 имота в Минерални бани. А синът и дъщеря му се оказаха собственици на къщи за гости, залепени една до друга, на бивши общински терени. През 2013 година двамата получават максималните субсидии от по 391, 160 лева от Програма за развитие на селските райони. Кметът бе разследван по време на скандала с къщите за гости и субсидиите за тях преди три години.

Това е общината, където действа позивната „Бат Рамадан каза“. Мюмюн Искендер е много приближен до ръководството на ДПС. Той бе сред първите, които отиде да брани „Сараите“ на Доган на Росенец по време на протестите на активисти на ДБ през лятото на 2020 година. Даже се бе снимал в приятелска компания от „разследващи“ журналисти-протестъри“ в Росенец от т.нар. Антикорупционен фонд.

И да, това е общината, където може да видите само предизборни плакати на ДПС, на лидера Карадайъ и нищо друго. А и на Румен Радев, разбира се. Агиттаблото на президента е потрошен стар „полски фиат“ от соцвреме. Колко показателно.

Напред към светло бъдеще с другаря Радев.