Как Сандов не успя да стане магистър, но държи да е министър?

0
365
Борислав Сандов

Уж БАН му попречила

Tribune.bg

Ще сложат ли „умните и красивите“ начело на МОСВ човек, който се оправдава с Българската академия на науките, че не може да завърши магистратура?
Настойчиви амбиции към Министерството на околната среда проявявал Борислав Сандов от ДБ. Това разкриват пред Tribune.bg източници от коалицията. Според последните слухове около коалиционните преговори и разпределянето на големите пайове, „Демократична България“ се борят да получат поне 2-3 министерства, а МОСВ при всички случаи щяло да бъде едно от тях.

Докато кандидат-министрите обаче все още деликатно давали сигнали, че биха проявили (може би, ако е удобно) интерес към поста, Сандов упорито се бутал да става министър, признават с раздразнение членове на коалицията. Освен това той бил непрекъснат доброволец за медийни изяви.

Преди 2 седмици той говори по БНР и спокойно си призна, че „зелените“ в коалицията ще искат министерство. Нещо повече – той направо си се самопредложи да е вицепремиер. Причината да иска МОСВ била „експертния потенциал“ по темата. „За да можем да го изправим на крака и да го извадим от тази много сериозна проблематика, в която то е застъпило – с наказателни процедури, със съдебни дела, които се водят с Европейската комисия“, обясни Сандов, който иначе призна, че той си коментира, но никой не го е поканил да го прави министър.

„Не само аз, никой не би трябвало да е получавал покана за участие в някакво министерско кресло“, застрахова се той. Но според него било „много важно да има вицепремиер по климатичните промени“…

Дни по-късно изгря и по БНТ, където отново каза, че все още на преговорите с ПП, БСП и ИТН не се обсъждат имена. „Разбира се, не можем да не отразим ролята на политическите партии с техните номинации и тяхната тежест, но дали ще бъде правопропорционално на техните резултати, все още не е ясно“, обясни Сандов буквално същия ден и по БТВ. „Не е обсъждано с мен конкретно (за министър), възможно е някой да тества различни имена, но предстои този въпрос да се обсъжда“, каза „зеленият“, който за по-малко от десетина дни беше успял да се появи още по Нова ТВ, Bulgaria on Air и пак по БТВ…

Сандов е съпредседател на една от многото зелени партии в България – „Зелено движение”, и като такъв е член на председателския съвет на ДБ.

Роден в град Мадан и израснал в Родопите, но от 20 години живеещ в София. Това разбираме от официалната биография на кандидат-министъра, публикувана на сайта на „Демократична България“. Според описанието му, по всяка вероятност писано лично от самия него, той е „изявен природозащитник, работи като експерт по устойчиво развитие и опазване на климата във водещи неправителствени организации“. Завършва професионална гимназия по туризъм в Смолян и после „География“ в СУ. После според сайта на ДБ специализирал в направление Изменение на климата и управление на води. Според профила му в Wikipedia пък трябва да има магистратура по Управление на хидроклиматичните ресурси. Но не съвсем…

Сандов сам признава, че не разполага с дипломата. А виновни били БАН…

„Завърших и семестриално Управление на хидроклиматичните ресурси, но от Българска академия на науките не ми дадоха данни за валежи, слънчево греене и вятър, за да си напиша дипломната работа“, обясни той наскоро по време на преговорите. Не е много ясно в какво се състои борбата между Българската академия на науките и 39-годишния „зелен“ кандидат-министър/магистър, нито как всичките му състуденти успяват някак да напишат дипломните си и да имат документ за „магистри“.

Остава отворен и въпросът за опита и стажа на Сандов, който иначе нееднократно похвали своята и на партията си „експертиза“. В официалните му автобиографии присъства единствено студентска, НПО и политическа дейност. От официалната информация не става ясно има ли опит екологът в реалния бизнес и в управлението на хора, процеси и средства. Нито пък откъде идва увереността му, че може да бъде начело на държавна структура с огромен екип от служители и милионен бюджет, отговарящ за програми на стойност милиарди…