Как министър спря проекта за тунел под „Петрохан“, с който другарят Радев смело се заигра преди 9 месеца

0
1054
Снимка: АПИ

Нагло и безотговорно!

Росица Кирова Снимка: фейсбук

Росица Кирова, фейсбук

Запетайка срещу цял един регион… или как един служебен министър реши да е по-голям светец от Бог (за сметка на хората от Северозапада)!

Със свое Решение номер 4 от 31.05.2021 г. един служебен министър реши набързо да не допусне извършването на ОВОС по Инвестиционния идеен проект за Тунел под Петрохан.

Явно не му е приоритет.

Пък и защо ли да потърси решение, като може просто да прекрати започнатото. Чегърта явно.

Нищо, че назначилият го другар Радев смело се заигра с идеята за Тунел под Петрохан (преди 9 месеца точно, на инициативата „Три морета“ !!!)

Тогава трябваше да покаже загриженост, а сега явно не му пука вече… Кой знае.

Да не бъда крайна ме съветват, че щял да ми прати Рашков и компания! И стана доста неловко…

Аз пък си мислех, че новият морал и грижата за хората предполагат обективност и последователност, особено за онова, което е добро и полезно за държавата и хората тук. Наивно, нали!?

Не е политкоректно, но определено по-глупав и несъстоятелен мотив едва ли някой друг би изтъкнал, за да ОТКАЖЕ оценка на Въздействието върху околната среда на проект, който засяга бъдещето на цял един български регион.

Защото Инвестиционното предложение засяга няколко защитени зони, но предвидените дейности не са в противоречие с режима в тези зони!

До тук добре.

Но са в противоречие с режима, въведен с Плана за управление за една от защитените зони (плана е утвърден на 26.01.2016) !!!

За сведение на служебния министър:

Плановете за управление се променят със Заповед на същия този министър през 5 или 10 години в зависимост от вида на зоната. И какви да са ограниченията зависи от приоритетите и националния ни интерес.

Не е редно на базата на един ПУ (план за управление), който се изменя на всеки 5 или 10 години да вземаш решение, с което отказваш или предопределяш развитието на цял един регион за следващите 50 или100 години!!!

Или по-точно не е нормално на това основание да откажеш възможността за изготвяне на доклад, който да предвиди адекватно решение!

Нагло е. Безотговорно. И прекалено самонадеяно.

Разбира се, ако си твърдо решен да спазваш запетайките, та дори и с това да зачеркнеш перспективата на цял един регион, възможности за откази има много.

Хубаво е обаче поредният господин или другар чиновник да не забравя, че и хората от протеста за „Тунел под Петрохан“ и „магистрала до Видин“ са много. Или поне достатъчно.

И може да се окажат на пътя, в търсене на своите граждански права!