Камарата на следователите: Закриването на спецпрокуратурата е в интерес на Цветан Василев, Божков, Баневи, Бобокови

0
112
Снимка: архив

Съсловната организация ще сезира Венецианската комисия, ЕК, ЕП, посланиците

С изменения в Закона за съдебната власт и Наказателнопроцесуалния кодекс се предлага закриването на специализираните органи на съдебната власт – Специализиран наказателен съд, Апелативен специализиран наказателен съд, Специализирана прокуратура и следственият отдел към нея и Апелативна специализирана прокуратура.

Въпреки краткия си период на съществуване те постигнаха много сериозни резултати. Бяха повдигнати обвинения спрямо действащи министри (Нено Димов – бивш министър на околната среда и водите) за проявена умишлена безстопанственост в особено големи размери, заместник-министри (Красимир Живков – бивш заместник-министър на околната среда и водите) за престъпления по служба, действащи народни представители, председатели на държавни агенции, висши служители на МВР, ангажирани с противодействие на наркотрафика, кметове на общини и райони и други. Едновременно с това бяха повдигнати и обвинения за участие в организирана престъпна група и на едни от най-богатите български граждани – Васил Божков, Цветан Василев, Пламен и Атанас Бобокови, Николай и Евгения Баневи, Ветко и Маринела Арабаджиеви.

Това се посочва в позиция на Камарата на следователите в България, адресирана до президента Румен Радев и председателя на НС Ива Йорданова.

На практика внесените от народните представители законопроекти кореспондират с интересите на гореспоменатите лица, които са подсъдими по дела на Специализирания наказателен съд или обвиняеми по досъдебни производства под наблюдението на Специализираната прокуратура, посочват магистратите.

От съсловната организация ще сезират Венецианската комисия, ЕК, ЕП, посланиците.