Кандидат-кметица на ихтиманско село спипана с крадени дърва

0
1671
Къщата на кандидат-кметицата.

Горските и полицията съставили акт за незаконната дървесина на баба Стефка, която участва в изборната надпревара за Веринско, и е в листата за общинари на скандалната Милена Чомакова

Продавачката в хранителния магазин на ихтиманското село Веринско баба Стефка е била спипана с крадени дърва от служителите на Общинското горско предприятие (ОГП) в Ихтиман, съобщиха за breaking.bg източници, запознати с проверката. 60-годишната баба Стефка или Стефка Дамянова е кандидат за кмет на Веринско и е част от листата с кандидати за общинския съвет в Ихтиман на скандалната Милена Чомакова, която живее на семейни начала с местния дървен олигарх Емил Караджов. Официално, същият се води пълномощник на дърводобивната компания „Експрес 79“, която е монополист в региона и за която има разследване от икономическа полиция, че извършва брутална гола сеч в горите, стопанисвани от Държавното горско стопанство (ДГС) „Ихтиман“.

Преди две седмици breaking.bg вече съобщи, че данъчните на Румен Спецов са запечатали бензиностанцията на Милена Чомакова в Ихтиман и са й наложили рекордна санкция от 25 хиляди лева, тъй като обектът работел без разрешително за търговия с горива. Сега интимната двойка местни олигарси Чомакова и Караджов среща поредните неприятности заради техните хора в село Веринско, спипани с крадени дърва. Всички дърва за огрев, които нямат необходимите документи и обозначения, се смятат от държавните и общински горски власти за крадени.

През последните дни и седмици заради настъпилия активен период, в който хората купуват дърва, ихтиманското ОГП извършва масови проверки във всички населени места на територията на общината. Вчера, при такава съвместна проверка на служители от ОГП “Ихтиман“ и районното полицейско управление в града, в село Веринско са установени съответните нарушения на Закона за горите. При проверка на закоността на дървесината на няколко адреса във Веринско, в три от тях е открита дървесина – общо 25 мЗ, за която не е предоставен изисквания по закон превозен билет.

Освен това дървата за огрев не са били маркирани и с контролна горска марка. Горските и полицаите са съставили 4 акта за съхранение на дърва за огрев без превозен билет, които не са маркирани с контролна горска марка. Предстои да бъдат определени наказателните постановления за нарушения на Закона за горите.

И на трите адреса във Веринско, където са открити крадените дърва, живеят лица, които работят активно за предизборната кампания на Милена Чомакова като кандидат за кмет на Ихтиман. А на един от тези адреси живее и баба Стефка – кандидатката на Чомакова за кмет на Веринско. На къщата й, където горските и полицаите са установили незаконната дървесина, е гордо окачен и предизборен плакат на самата баба Стефка в компанията на Милена Чомакова.

Кандидат-кметицата на Веринско на предизборни срещи. И откритите незаконни дърва.

В една от първите си предизборни прояви продавачката Дамянова разказва, че се включила в сдружението на Чомакова „За Ихтиман“ “по покана на много млади и амбициозни хора, жители на село Веринско”. Кои са тези хора не става ясно – вероятно става дума за ортаците на баба Стефка, с която “усвояват” немаркираната дървесина. “Промяната хлопа силно на вратата на селото и общината, тъй като в екипа на г-жа Милена Чомакова е пълно с много успели млади хора. В младите е бъдещето. Те гледат напред и знаят, какво ще бъде най-добро за следващите поколения в общината”, обяснява още баба Стефка. А ихтиманските зевзеци вече се майтапят, че след незаконната бензиностанция на Чомакова и крадените дърва, открити при кандидатите й, промяната в Ихтиман наистина придобива реални и видими измерения. Измерения на бъдещи кражби и стимулиране на незаконни дейности като голата сеч …