Кандидатът на ПП за БНБ се оказа Нострадамус: Написал дипломна през 2005, вътре цитати от 2008 и 2012 г.

0
3008
Андрей Гюров

Дипломата на Андрей Гюров е призната тази сутрин, уж лично внесъл искане вчера следобед, докато го изслушваха в НС

Пълна каша с докторската диплома на кандидата на „Продължаваме промяната“ за гуверньор на БНБ. Тежки несъответствия бяха хванати от парламентарната група на ГЕРБ, цитирани  от Трибюн.

Андрей Гюров, според собствената му биография, е дипломиран през 2005 г. във Виенския университет. Диплома от чужбина обаче трябва да бъде призната в Националния център за информация и документация (НАЦИД). Това е процедура, която обичайно отнема между няколко седмици и няколко месеца. Досега финансистът не е направил това.

Вчера следобед обаче той лично входирал искането и няколко часа по-късно, то вече е одобрено. По това време обаче той беше в Народното събрание, където депутатите изслушваха концепцията му за управление на БНБ. Съмнително е и как за една вечер е направена нужната проверка на документите.

Регистърът на НАЦИД

От ГЕРБ показаха и самата дипломна работа на Гюров, която е публично достъпна. Тревожен в нея е фактът, че е защитена през 2005 г., а вътре още в първите ѝ страници се цитират данни и трудове от 2007, 2008 и 2012 г.

Дипломната работа на Андрей Гюров

Ако този научен труд е автентичен, то имаме най-добрият кандидат за БНБ. Става да оглави и Европейската централна банка. На такъв труд би завидял и Нострадамус“, заяви Красимир Вълчев.

Малко по-късно Андрей Гюров излезе пред медиите, за да даде пояснения за тежките разминавания. Той не отговори как е успял за часове да влезе в регистъра, въпреки че другите кандидати чакат за това с месеци.

Виновни за по-късните дати в дипломата се оказаха Американския университет в България, които през 2019 г. подали към МОН не дипломата, която е защитил, а по-нов файл, по който си дописвал в следващите години.

Гюров заяви, че има желание да покаже на журналистите и оригинала на работата си, но Виенския университет няма електронен архив преди 2008 г. Той очевидно също не пази такъв. Обеща обаче да се сдобие с оригинал и да го предостави допълнително.