Каримански: Ако коалиционното споразумение се нарушава от някого, това не сме ние

0
42
Любомир Каримански Снимка: архив

Не сме видели какво представлява актуализацията на бюджета, отбеляза председателят на бюджетната комисия

„Вчера много ясно си казахме, че трябва да бъдат спазени всички уговорки и обещания, които са във връзка с Министерството на регионалното развитие и благоустройство, с индексацията към строителите и всички онези, които си изпълняват поръчките. Това сме казали, нищо повече.

В същото време по отношение на МВнР също имахме едно искане за командировките зад граница и за възнагражденията, тъй като там са едни от най-ниските в сравнение с другите ведомства. Те са направили нов устройствен правилник. Но чакаме така нареченото ефективно управление в правителството да оценява всички тези документи. Не знам дали има капацитета да ги оцени“.

Това коментира депутатът от ИТН и председател на бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански в кулоарите на парламента, след като по-рано днес министрите от партията на Слави Трифонов напуснаха заседанието на Министерския съвет, на което се обсъждаше актуализацията на бюджета, съобщава Tribune.

На въпрос има ли напрежение в коалицията той отговори така:

„От вчера до днес не сме се срещали коалиционно, за да разберем дали има напрежение. Що се отнася до напускането на нашите министри, еми след като нищо не им е одобрено, най-вероятно са счели така да направят. Това е тяхно право. Сигналът е, че първо нещата трябва да бъдат решени на коалиционно ниво и тогава да бъдат вкарвани в отделните ведомства. Мисля, че е нормално да бъде така. В Министерския съвет, когато се вземат решения, първо трябва да сме коалиционно убедени в тях“.

Каримански отбеляза обаче, че от журналисти научава за слуховете, че е представен друг бюджет пред министрите днес.

„Ние сме търпеливи хора, имаме търпение, въпросът е какъв резултат ще произлезе от това търпение. Няма разделителни линии, има търпение, което е свързано с ефективни действия“, категоричен бе той.

На въпрос в риск ли е актуализацията на бюджета, той посочи:

„Ние не сме видели какво представлява тя. Вие сега ми казвате, че има нещо сменено вътре, аз това не го знам. Предстои да го видим това нещо, тогава вече може да кажем кога, как. Нали разбирате, че имахме достатъчно време. Преди, когато приехме бюджета в края на февруари, казахме, че започваме работа по новия бюджет. Но ако това е така, защо трябваше да имаме в момента тези напрегнати срокове? Кое наложи да имаме напрегнати срокове? Аз не разбирам. Трябваше да имаме време, спокойни периоди, в които всяка една политическа партия и комисия да обмисли това, което ни се предлага, да видим изчисленията, защото, отново казвам, ние не сме получили натуралните показатели, които трябва да ни убедят в начина, по който е конструирана цялата логика на бюджета“, отбеляза Каримански.

Той допусна, че реформите се отлагат за 2023 година, след като и финансовият министър Асен Василев обяснил, че в актуализацията няма реформи, а само антикризисни мерки.

„Търпеливи ще бъдем толкова, че да можем да защитим всичко онова, което е записано в коалиционното споразумение и нашето мнение. Ние стриктно спазваме коалиционното споразумение. Ако коалиционното споразумение се нарушава от някой, това не сме ние“, категоричен бе Каримански.