Каримански вече не иска да го свързват с партията на Слави Трифонов

0
273
Любомир Каримански

Бях от гражданската квота, нямах партийни ангажименти, а само професионални, заяви съветникът на финансовата министърка

Само като съветник на финансовата министърка настоя да бъде представен Любомир Каримански, бивш депутат от „Има такъв народ“. Финансистът гостува тази сутрин по „Би Ти Ви“ и настоя, че вече не следва да бъде представян като човек от ИТН, пише „24 часа“.

Но вие бяхте острие на партията в парламента, възкликна водещата Мария Цънцарова. Бях от гражданската квота, нямах партийни ангажименти, а само професионални, отговори Каримански. Бях професионалист, който се придържаше към знанията, уменията и опита си, не толкова към партийни догми, допълни ексдепутатът.

На този етап приключих с политиката и съм само съветник на финансовия министър, заяви още бившият кандидат за шеф на БНБ, около чиято кандидатура започна разпадът на четворната коалиция.

Ако има избори, не виждам формата, който може да ме привлече в момента, отсече ексдепутът. Не бил разочарован от ИТН, взаимно гледали в една посока, но до този момент. Сега не искал да се занимава с политика, а с това, което има като натрупани знания. Бил на „пауза, докато личностите се съберат около нещо, което е значимо“.

Със Слави Трифонов не са се чували от деня на изборите. Имали „нормални“ отношения – като на лидер на партия и човек от гражданската квота. „Нищо повече“, каза Каримански и затвори темата.

Доста пресилено е, че държавата фалира. Така Каримански коментира твърденията на Кирил Ананиев от ГЕРБ. Трябва обаче да сме достатъчно отговорни към разходите и да положим всички усилия икономиката да работи с нужните ръстове.

Дефицитът трябва да се разглежда не само за 2023 г., а и за настоящата година, рамката е обща.

3,9 млрд. лв. по плана за възстановяване общо трябва да са получени до края на тази година, от тях са похарчени само 100 млн. Останалите 3,8 млрд. какво покриват до Нова година – те са в приходната част на бюджета и реално покриват всички социални разходи, а и всички компенсации, към които се стремим. Значи имаме скрит дефицит от около 1,1%, изчисли той.

Категорично помощите и компенсациите не трябва да са на калпак, обясни съветникът.

Две тарифи не трябва да има за тока, подобна политика може да се прави само от един редовен кабинет, отсече още Каримански. Това предложение не мисля, че ще бъде направено. Тази хипотеза дори не била обсъдена с Министерството на финансите, твърди той. Имало достатъчно механизми да не се разделя на 2 тарифи.

Лихвите по кредитите ще растат, потвърди прогнозите Каримански. Но с нарастването им ще се овладява инфлацията и ако тя бъде смъкната към средата на следващата година, значи работата е свършена. Въпросът е бизнесът да получи достатъчно капитали и инструментариум от държавата, за да си свърши работата, иначе няма как да се възстанови растежът.

Едно семейство с жилищен кредит трябва да си ограничи сериозно харчовете и ако може, хората да се преквалифицират, за да взимат повече пари, посъветва той.