Кашкавалът скоро ще е три пъти по-скъп от свинското

0
44
Снимка: архив

В Пловдив и Враца цената на едро е близо 20 лв., а по магазините доближава 30 лева за килограм

Кашкавалът скоро може да струва по магазините 30 лв. за килограм, т.е. 3 пъти по-скъп от свинското. За някои бутикови производства тази цена вече е достигната, но кашкавал “Витоша”, чиято цена се следи от комисията по стоковите борси, на едро е около 16 лв., поскъпвайки с нови 6 стотинки за последната седмица, пише „24 часа“.

В някои градове като Пловдив и Враца на едро този кашкавал е между 19 и 19,50 лв. (виж картата). Сиренето, макар че поевтиня с 1% през последната седмица, се продава на едро по 11,07 лв. за килограм, а по магазините вече рядко може да се намери качествено под 20 лв. за кило.

Ако изключим олиото, млечните продукти са най-поскъпналите храни в България за последните 20 г. Кашкавалът например е струвал на едро 5,15 лв. през 1999 г.

Кравето сирене е поскъпнало 4 пъти за този период, също и кравето масло, чиято цена от 70 ст. за 125 грама през 1999 г. в момента е достигнала 2,72 лв.