Десислава Атанасова: Преди гласуването на вота три пъти днес правителството падна

0
429
Десислава Атанасова Снимка: архив

По думите й днес се е видяло, че управляващото мнозинство няма повече от 110 гласа

Три пъти днес правителството падна и това, което ще се види на извънредното заседание, е, че правителството ще падне за четвърти и пети път, ако има прегласуване. Това коментира пред журналисти Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС във връзка с проваленото редовно заседание на парламента поради липса на кворум след три опита за регистрация.

Атанасова припомни, че конституционното мнозинство за кворум е ангажимент на управляващите. По думите й днес се е видяло, че управляващото мнозинство на „Продължаваме Промяната“, БСП и „Демократична България“ няма повече от 110 гласа.

Ние управлявахме и в продължение на месеци тогавашната опозиция в лицето на БСП и ДПС не се регистрираха в зала, тогава не сме винили никого, посочи Атанасова. Тя отбеляза, че именно ГЕРБ е силата, която е прекратила парламентарното номадство с промени в правилника през 2009 г. и е забранила гласуването с чужди карти.

В крайна сметка все още действат, макар че често биват нарушавани, парламентарни правила и процедури и конституционни такива. Вотът на недоверие е конституционна процедура. Седем пъти БСП с ДПС са внасяли вот на недоверие към правителства на Бойко Борисов. В този смисъл ние никога не сме търгували, купували народни представители, коментира Атанасова.

На упреците, отправени към тях, че те са новото управляващо мнозинство, Атанасова констатира, че това е абсолютно несериозно. „В политическата теория има коалиция за управление, никога не се е случвала коалиция за опозиция, както и никога не се е случвала манифестация в подкрепа на кабинет“, коментира тя.

Колегата й Любен Дилов коментира, че депутатите от ГЕРБ-СДС не са длъжни да крепят кворума на управляващите.

Той посочи, че това е най-лошият парламент за времето от началото на демокрацията и посочи, че не си спомня да е имало такъв, в който опозицията да няма председател на комисия.