Католиците в Раковски избраха първо църквата, после политиката

0
33
Раковски Снимка: фейсбук

Денят за избор на 45-ото Народно събрание вчера съвпадна с католическия Великден и това се отрази върху избирателната активност рано сутринта

Католиците от Раковски избраха първо да отидат на празничната литургия в църквата, а след това до избирателните секции, за да гласуват, предаде БГНЕС.

Денят за избор на 45-то Народно събрание вчера съвпадна с католическия Великден и това се отрази върху избирателната активност рано сутринта.

Най-голямата църква в Раковски „Пресвето сърце Иисусово“ се оказа тясна да побере всички богомолци. Литургията започна точно в 10 часа, като половин час по-рано камбанен звън извести началото ѝ и към храма започнаха да се стичат богомолци, които се поздравяваха за празника. Ярка светлина и цветя украсяваха олтара на църквата. Млади и стари в един глас произнасяха молитва и пееха за възхвала на Исус.

Великден е един от най-големите християнски празници за католическата общност, която в Раковски и селата около Калояново и Хисаря наброява над 22 000 души. Денят за избори обаче не попречи на католиците да го отбележат подобаващо.

Съвпадането на празника с изборния ден се отрази върху подготовката на изборите. Оказало се трудно сформирането на комисиите и се наложило да помагат хора от съседни села, като Белозем и Чалъкови, които не са католици, обясни кметът на Община Раковски Павел Гуджеров.