Кирил Ананиев и Асен Василев спориха за актуализацията на бюджета

0
281
Кирил Ананиев и Асен Василев

Мерките срещу последиците от пандемията са осигурени финансово до края на юни, твърди предишният министър

Бившият финансов министър Кирил Ананиев влезе в спор с наследника си на поста в служебното правителство Асен Василев. Президентът обвини днес кабинета на ГЕРБ, че не е внесъл актуализация на бюджета. Последва словесната схватка пред репортерите при предаването на властта в Министерство на финансите.

Асен Василев посочи, че би направил „малка актуализация“ в името на това да се подсигурят и за следващите няколко месеца парите за противоепидемичните мерки. По думите му всички плащания, свързани с противоепидемичните мерки, са осигурени с пари от бюджета до края на май.

„Ако искаме след това да продължат, трябва да се лишим от предвидени вече разходи по други пера, или да повишим събираемостта на данъците“, изтъкна служебният министър на финансите. Според финансист №1 в кабинета „Борисов“ мерките са осигурени до края на юни.

Василев настоя, че след края на май са осигурени парите само за медиците, работещи на първа линия.

От своя страна Ананиев обясни, че всички плащания, свързани с пандемията, са осигурени до края на май, а актуализация на бюджета не е предложена, защото това означавало втори бюджет на отиващ си кабинет и освен това не се правела за 3 дни, а е дълъг процес.

В отговор Асен Василев увери, че би могло да се предвиди, че при темпа на ваксинация кризата няма да отмине през пролетта. „Можело е да се подготви актуализация, но явно сега служебният кабинет ще трябва да търси вътрешни резерви“, посочи Василев.

Бившият министър на финансите увери, че оставя на наследника си добре изпълняващ се бюджет, който в края на април все още е на излишък. Ананиев не пропусна да упрекне президента Румен Радев, че е обявил едва ли не, че държавата е във финансова криза. Досегашният финансист №1 отрече това и посочи конкретни данни за приходите, състоянието на фискалния резерв и поетия до момента дълг.

Ананиев посочи още, че служебният кабинет трябва да одобри разходите за предстоящите избори най-късно 55 дни преди тях, което означава, че срокът е в понеделник. Той допълни, че е пратил писма до всички ведомства със срок до 13 май да си заявят исканията.