Кирил Ананиев към управляващите: Сменете името на законопроекта за бюджета

0
204
Кирил Ананиев Снимка: Investor

Прецедент е, че бюджетът няма годишен хоризонт, каза депутатът от ГЕРБ

Прецедент е, че бюджетът за 2022 г., който разглеждаме на второ четене, няма годишен хоризонт, посочи в пленарната зала финансистът и депутат от ГЕРБ Кирил Ананиев.

„Няма човек в тази зала, който да е убеден, че това е първото и единствено гледане на бюджета. След подписването на споразумение коалиционните партньори заявиха, че от 1 юли ще има актуализация на бюджета. Това е прецедент в нашата история – преди приемането на бюджета да се готви неговата актуализация, което означава, че този документ няма едногодишен времеви период на действие“, предупреди от трибуната Ананиев. Той напомни, че мнозинството очаква повече приходи през годината.

„Вчера при приемането на бюджета на ДОО председателят на бюджетната комисия съобщи, че тази година ще има изключително повече приходи от предвидените и предполагам, че се базира на високата инфлация. Намираме се в много сложна ситуация, от която можем да излезем по два начина – да се оттегли бюджетът и до края на март да се внесе бюджет с годишен хоризонт, втори вариант е този закон да не се казва Закон за държавния бюджет, а Базов закон за държавния бюджет за 2022 г. Моето предложение е смяна на името на законопроекта“, изтъкна бившият финансов министър Кирил Ананиев.

В подкрепа на предложението се обяви Александър Несторов от ДПС.

„Не на корупцията, нали така“, обърна се Несторов към присъстващия в зала премиер Кирил Петков. Депутатът от ДПС напомни на Петков, че 89 параграфа в преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет не са съгласувани с Антикорупционната комисия – КПКОНПИ, за опасност от корупция.

Председателят на НС Никола Минчев се намеси и обяви, че въпросът вече бил обсъден, след което парламентът не подкрепи предложението на депутата от ГЕРБ Кирил Ананиев за промяна на името на Закона за държавния бюджет.