Кирил Петков: България вече не получава руски газ

0
100
Кирил Петков Снимка: кадър

Правителството няма да плаща в рубли, ще се чака общ европейски отговор

„България вече не получава доставки на газ от руската компания „Газпром“. Причината е тяхното желание да се плаща в рубли“, обяви след заседанието на кабинета премиерът Кирил Петков.

Той отново заяви, че правителството е подготвено за това и че няма да се намалява количеството газа за потребителите.

„Имаме ясен план откъде ще дойдат други доставки на газ“, заяви премиерът.

Според Петков България не може да се съгласи да плаща в рубли, и то през трета страна, която няма отношение към газа, защото има риск както за средствата, така и за доставката на суровината.

„Правим пълна ревизия на договорите за доставка на газ и пренос“, обяви той.

„Утре вицепремиерът Асен Василев и енергийният министър Александър Николов отиват в Брюксел, за да договорят точни стъпки за действие, които вече са планирани“, допълни Петков.

Той обяви, че очаква общ отговор от страна на ЕС за спрените доставки и е получил изрично уверение за това от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Петков заяви, че е говорил с гръцкия си колега Мицотакис, който го е уверил, че газовата връзка ще е готова до юни. По думите му „г-жа фон дер Лайен заяви, че проблемът е общоевропейски и отговорът ще е единен.“

„Нещата са под контрол, няма риск за никого“, категоричен е Петков.

Енергийният министър заяви, че след брифинга, който даде сутринта, има две важни неща: „Газът е спрян, а платените пари са върнати обратно в сметките“.

Николов не даде детайли за конкретните планове за алтернативни доставки, защото по думите му „те включват търгове, които са в процес“.

На въпрос каква ще е цената на газа от първи май, той заяви, че щяло да стане ясно до края на месеца, защото имало процедури, но всичко било прозрачно./Triibune