Кирил Петков: Протестът е важен начин на протест…

0
278
Кирил Петков

Парите на съдебната система били много. „Плащаме голяма цена за нивото на правосъдието“,  смята премиерът

„Има едни хора, които искат да се махне зеления сертификат, каквото искане има и цялото правителство. Чакаме рискът да падне. Те са нетърпеливи, разбирам. Сега има една малка група от хора, която идва и ще бъде включена в този протест само за да показва несъгласие с правителството по неясни теми. Информираха ни, че има част от криминалния контингент от различни райони на България, за да опитат да направят провокации. За хората, които протестират срещу зеления сертификат, разбирам – протестирайте. Въпрос на време е да отпадне и без това. Протестът е важен начин на протест, но внимавайте с другите, които не са от вашата група и са пратени там, за да правят хулигански прояви“, обясни в Брюксел премиерът Кирил Петков, цитиран от Tribune.

Той увери, че Рашков и неговото ведомство проверява всички сигнали, но било трудно, защото формата на протест била част от демокрацията. „Протестът е важна форма на комуникация на обществото, но не трябва се използва на хора от криминалния свят. Министър Рашков каза, че има доста явни сигнали“, заяви Петков.

Той не отговори пряко на думите на Радев от днес, а заяви, че всички чакаме цените да паднат, а новите членове на КЕРВ са „хора, които са големи професионалисти и независими хора. Чакаме в следващите 2 седмици да кажат своя разчет. За мен нещата се движат в правилната посока“, каза той.

„Работи се, работи се целенасочено, но всеки от нас иска по-бързо. В Министерството на енергетиката дават всичко от себе си и новите назначения вярвам, че ще имаме по-добри резултати“.

За намаленият бюджет на съдебната система Петков се оправда, че имало точни разчети, а и парите на прокуратурата били много – „плащаме голяма цена особено за нивото на правосъдието, което имаме“.

„20 милиона ще се вкарат в БАН при младите учени със специфични задачи, нови публикации и разработки. За мен науката и иновациите са бъдещето на България. Тази промяна от прокуратурата към младите учени е посоката, в която би трябвало да има по-добър резултат за икономиката и България“, допълни Петков.