Кирил Петков се има за лидер, затова направил крачка назад

0
241
Кирил Петков Снимка: фейсбук

Дали на Денков пълна свобода да си избира министрите

Разбирам лидерството по този начин: в някои ситуации трябва да направиш стъпка напред, в някои – назад, като си воден от каузата, зад която стоиш, която за нас е работещо правителство на малцинството. Това заяви в интервю за “Лице в лице” съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков.

“Аз, Христо Иванов, ген. Атанасов, Владислав Панев: всички решихме, че няма да сме част от кабинета, за да покажем, че оценяваме колко е сложна политическата ситуация. Дадохме на Денков пълна свобода да избере екип, който ще работи за реализиране на управленската и законодателната програма. Оценяваме, че ярко оцветяване на този кабинет намалява шансовете. Работата в парламента ще е толкова важна, колкото и в изпълнителната власт”, добави той.

Петков подчерта, че всеки от коалицията е дал мандат акад. Николай Денков да е кандидат-премиер.

Той обясни защо Асен Василев е кандидатът им за финансов министър, въпреки че и той самият е ярко политическо лице. “Първата работа на кабинета е да се внесе бюджет. Той е най-добрият финансов експерт, който имаме в коалицията”, посочи Петков.

Съпредседателят на ПП припомни, че са представили проектокабинет преди ГЕРБ-СДС, въпреки че са втори, тъй като стриктно следвали политическите си заявки. “Те са, че няма да подкрепим първи мандат и няма да имаме съвместно управление с ГЕРБ в този мандат, няма да има техни министри в кабинета”, уточни той.

“Прозрачността в тази сложна обстановка е пътеводната светлина за нашите действия. Всички трябва да са наясно какво трябва да очакват от нас, защото трябва да започнем да решаваме проблемите”, категоричен бе той./Новини.бг