Комисията по отбрана в НС одобри изпращането на БТР-те на МВР за Украйна

0
86
БТР на жандармерията ще отидат в Украйна. СНИМКА: КАПИТАЛ

На нас тази техника не ни върши никаква работа и даже ни пречи. За нас е важно тази помощ към Украйна да се осъществи в най-кратки срокове”, каза заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев

С 10 гласа „за“ и 5 „против“ Комисията по отбрана реши да се предоставят на Украйна 100 БТР-а и резервни части за тях от резервите на МВР с отпаднала необходимост.

Проекторешението е внесено от Бойко Борисов, Ивайло Мирчев, Делян Пеевски, Десислава Атанасова, Атанас Атанасов, Христо Гаджев, Кирил Петков и Мустафа Карадайъ. То цели страната ни да предостави бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването й, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

От МВР посочиха, че подкрепят инициативата и застават зад нея. “На нас тази техника не ни върши никаква работа и даже ни пречи. За нас е важно тази помощ към Украйна да се осъществи в най-кратки срокове”, каза заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев. “Ще предадем наличната техника във вида, в който е. МВР няма да се ангажира с ремонт”, добави той.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов посочи, че нуждата на българската армия се определя от щатните потребности. “Всички наши формирования в момента са попълнени с техника. На нас не ни трябват, хубаво е да ги дарим. Ние не спорим дали да ги дарим или не, а как да стане по-бързо”, уточни той. По думите му след като се обяви пакетът с бронирана техника с отпаднала необходимост за нуждите на МВР, Украйна ще каже от какво точно в подготвения пакет имат нужда.