Конституционният съд в Турция се опълчи на Ердоган

0
55
Реджеп Ердоган

Спря спорни кадрови правомощия на Ердоган за назначаване на управителите на централните банки и ректорите на университети

Турският конституционен съд се опълчи на президента Реджеп Тайип Ердоган, като отмени указ, упълномощаващ го да уволнява управителите на централните банки и да назначава ректорите на университети.

Решението, два месеца след загубата на местните избори от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), е удар по президент, сменил петима гуверньори на централната банка за пет години, затягайки контрола си върху икономиката.

Поредица ръководства на банката са обвинявани от властта, че не успяват да овладеят инфлацията (достигнала 75% на годишна база през май) чрез паричната си политика; критиците на Ердоган го обвиняваха години наред, че се меси в нея, макар той миналата година да промени подхода си, след като бе преизбран за президент. Дори след това имаше смяна на управителя: последният, Хафизе Гайе Еркан, се раздели с поста през февруари, след като рязко (в пъти) повиши лихвените проценти. Приемникът ѝ продължи този курс.

Конституционният съд смята, че такава президентска власт изисква да бъде регламентирана със законодателство.

За противоречаща на конституцията е определена и част от указа, упълномощаваща го да назначава ректори на университети, предизвикал протести в едно от водещите учебни заведения в Истанбул.

Съдът смята, че Съветът за висшето образование, който има правомощия да номинира кандидати, е бил напълно фактически изключен от процеса (а ролята му сведена до това да подава възможни имена), както е изключено и заложеното изискване всички кандидати да са били поне три години в системата на висшето образование.

Вълната от протестите отприщи през януари 2021 г. назначаването на несвързания с университета „Боазичи“ (Босфорския университет, бившия „Робърт колеж“) в Истанбул Мелих Булу за ректор. По време на демонстрациите срещу решението имаше данни за стотици задържани, някои бити и изключвани студенти, след като полицията отговори с водни оръдия и гумени куршуми (макар че ректорът бе уволнен). През октомври миналата година няколко души бяха осъдени на лишаване от свобода за участие в демонстрациите.

Властта сега разполага с година, за да изготви ново законодателство за назначаване на ректорите съгласно решението на съда.

Отсъждането е свързано с дело, заведено от Републиканската народна партия (РНП), основната опозиционна сила, през 2018 г., когато постъпи указът.

Ердоган назначава повечето съдии в Конституционния съд, но той все още е смятан за способен да отсъжда по начин, независим от други центрове на властта, и миналата година разгневи президентството, като постанови освобождаването от затвора на адвокат, избран за депутат (решението така и не е изпълнено).

Съветник на Ердоган все пак настоя, че за противоконституционен е обявен начинът на налагане на правото, а не същността му, с други думи, пълномощията на Ердоган не са отменени.

Източник: Дневник