Консултантът на ЦИК Доц. Златогор Минчев: Не е ясно в момента с какво са заредени машините

0
391
Златогор Минчев

Може да се създаде друг софтуер, който да се инсталира на машините и за такова нещо има съмнения от страна на ДАНС. Има данни за потенциално нарушение на сигурността на изборния процес, смята той

От технически проблем се създаде предизборна истерия.

Това мнение изрази пред БНР доц. Златогор Минчев от БАН, експерт по компютърна сигурност, консултант към ЦИК за машинния вот.

Визирайки „интервенция, извършена след 20.10. 2023 г.“, която доведе до отмяната на машинното гласуване на първия тур на местните избори утре, той поясни, че хеш кодовете на машините за гласуване са два – единият публичен, другият – за служебни цели. По думите му, съгласно доклада на ДАНС „не е ясно каква компилация по-нататък е използвана за машините и тяхното инсталиране в склада до аерогарата“, „ето защо предвид тази ситуация и доклада ЦИК взе решение да няма машинно гласуване“.

„Министерството на електронното управление разполага с всички нужни инструменти, за да направи не просто снимка, а цялостна компилация, която в Изборния кодекс е записана като доверено изграждане. Не става ясно какво точно се съдържа в неговата работа, но самият факт, че ДАНС сезира Народното събрание, значи има нещо, което не е официално обявено за медиите. Може да бъде произведен друг изходен код, който да се зареди и трябва това да бъде обследвано от страна на ДАНС. Не е ясно в момента с какво са заредени машините. Не става дума за хеш кодовете като такива – те са публични“, коментира специалистът пред „Хоризонт“.

Доц. Минчев е категоричен, че „може да се създаде друг софтуер, който да се инсталира на машините и за такова нещо има съмнения от страна на ДАНС“.

„Има опасност да бъде създаден друг софтуер, който да се качи на машините за гласуване, който по друг начин да отчете резултата.“

„На 20-и, когато беше завършен процесът по доверено изграждане, компилация на кода за машините, правени са допълнителни изследвания след това, което е странно. До 20-и имаха може би седмица да правят всякакъв вид такива изследвания, включително в ЦИК са правени такива, но те служат за поверяване преди официалното събитие. След това събитие няма какво повече да се проверява по тази част. Защо са правени друг вид компилации след тази дата, вече е въпрос, който е доста притеснителен“, коментира доц. Златогор Минчев.

Нивата на сигурност са три, допълни той.

„Софтуерът е достатъчно добре защитен, обаче ако сертифициращият орган е компрометиран, тогава вече не можем да говорим за никаква сигурност. И решението на ЦИК, колкото и да е неприятно, е единственото възможно.“

Има данни за потенциално нарушение на сигурността на изборния процес, обобщи експертът.