Костадин Ангелов: Над 65% от българите искат да се ваксинират

0
19
Костадин Ангелов

Наплив има в големите населени места, в малките интересът е слаб

Проведохме достатъчно силна комуникационна кампания за ваксините. Когато започнахме процеса по ваксиниране, ние бяхме с един от най-ниския процент желаещи да се ваксинират в Европа. Сега се видя, че повече от 65% от българите желаят да се имунизират, каза на брифинг здравният министър Костадин Ангелов.

Интересът към ваксините е много по-голям в големите градове в сравнение с малките населени места, където няма много желаещи, коментира Ангелов.

Зелените коридори продължават до 9 май, в началото на другата седмица ще се организира процеса на ваксинация според количествата ваксини. Ако има достатъчно налични дози, може да продължат и зелените коридори. Огромен интерес има в големите населени места, заяви здравният министър.

Той посочи, че личните лекари получават между 300 и 350 ваксини, а по отношение на напрежението между джипита и РЗИ-София той посочи, че процесът е вече урегулиран. От 10 май стартира модулът, в който личните лекари могат да заявят какви ваксини са им нужни, разясни още Ангелов.

Той отново увери, че тези, които вече са си поставили първа игла от AstraZeneca спокойно могат да си поставят и втората доза, след като не са имали проблеми. „Ваксината има по-дълъг срок на годност, търсенето е минимално, ние имаме достатъчно количество. Имам опасения, че ще останат дози от ваксините. Поели сме ангажимент, когато ваксинираме всички български граждани, да предоставим достатъчно ваксини на страните от Западните Балкани. Това включва и Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Janssen“, коментира той.

Ваксинираните могат да достигнат до 50 000 на дневна база, засега те са над 20 000 дневно, обясни още проф. Ангелов.

Болнична ни система ще се съвзема доста дълго време след коронавируса, тези хора са много уморени, изтощени, но въпреки всичко колегите се справят, България не усети как мина третата вълна благодарение на медиците и организацията им, заключи здравният министър.