Ковачевски: Евроинтеграцията на Северна Македония е заложник на България

0
46
Димитър Ковачевски Снимка: СДСМ

Тя е сведена до разговори за история, което на практика всички държави от ЕС оправдават, коментира северномакедонският премиер

Европейската интеграция на Северна Македония и Албания е заложник на България, заяви днес премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски по време на форума „Македония 2025”, на която присъства и сръбският премиер Ана Бърнабич.

„Нашата европейска интеграция е сведена до разговори за история, което на практика всички държави от ЕС оправдават. Според мен това е неправилно, защото, когато се говори за история, не се обещава нищо, а само се говори за неща, случили се преди 100-150 години. Това е класическо изнудване и не може да бъде от полза за никого“, подчерта Ковачевски.

„Затова смятам, че са много важни темите, които засягат бъдещето на държавата, и всички разговори трябва да се водят на тази база“, добави македонският премиер.

Димитър Ковачевски посочи още, че процесът по разрешаване на отворените въпроси с Република България продължава, но към момента няма документ, който да е взаимно приемлив за двете страни и който да е в основата на решаването на въпросите.

„Не сме готови на никакви отстъпки, решението трябва да се основава на европейски ценности, което означава, че трябва да се основава на взаимно уважение между политици, институции и граждани на страните. В този контекст искам да подчертая, че искаме достойно решение“, каза Ковачевски.