КПКОНПИ е открила данни за корупция в сделката за ученическите тестове при Кацаров

0
164
Стойчо Кацаров

Проверката е приключила и материалите са пратени на прокуратурата

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е изпратила на прокуратурата всички материали от приключилата проверка в Министерството на здравеопазването (МЗ) за купуване на бързи антигенни тестове за ученици, след като е открила данни за извършени корупционни престъпления. Това съобщи пресцентърът на комисията.

Проверката е започнала на 9 декември 2021 г. по сигнали и медийни публикации за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители от страна на екипа на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Обвинения за нередности при поръчките отправи и уволнения в края на мандата на служебното правителство зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров. Когато проверката на КПКОНПИ започна, Кацаров заяви, че поръчките са напълно изрядни.

Изискани са документи от образователното и здравното министерство, разпитани са всички участници в процедурите. Установено е, че определени търговски дружества са били толерирани и определени доставки са били забавени, в резултат на което са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на МЗ.