Крайнодесният Геерт Вилдерс изненадващо печели изборите в Нидерландия

0
52
Герт Вилдерс

На второ място е съюзът между Партията на труда и Зелените, а чак на трето е досега управлявалата VVD

Антиислямският и евроскептичен Геерт Вилдерс вероятно ще бъде шокиращият победител на изборите в Нидерландия, пише Politico.

При почти всички преброени гласове, в драматичен резултат, който ще зашемети европейската политика, неговата Партия на свободата (PVV) е на път да спечели около 37 от 150-те места в парламента – над двойно повече от броя, който си осигури на изборите през 2021 г., показват екзитполовете.

Съюзът между Партията на труда и Зелените на Франс Тимерманс се очаква да заеме второ място, печелейки 25 места – сериозен скок спрямо сегашните му 17. Дилан Йешилгьоз-Зегериус, наследничка на отиващия си премиер Марк Рюте като ръководител на десноцентристката VVD, претърпя тежки загуби и е на път да вземе 24 места, с 10 по-малко от преди, показват ранните резултати.

Победа за Вилдерс потенциално би поставила Нидерландия по пътя към драматична промяна в посоката след четирите последователни центристки правителства на Рюте. Въпросът сега обаче е дали други партии желаят да се присъединят към Вилдерс, за да сформират коалиция. Въпреки че се очертава като най-голямата партия, той трудно ще се пребори за мнозинство в парламента.

Партията иска да работи за ограничаване на „цунамито от търсещи убежище“, като вкара повече пари в портфейлите на хората и по-добра сигурност, каза Вилдерс пред събрали се поддръжници.

Той протегна ръка към други партии, като обяви, че е време да работят заедно, за да излязат с решения. Вилдерс дори предположи, че би бил готов да направи компромис с антимюсюлманските си идеали в името на влизане в правителството. „Разбирам много добре, че партиите не искат да бъдат в правителство с партия, която иска противоконституционни мерки, каза той – Няма да говорим за джамии, Корани и ислямски училища“.