Крал Чарлз III е диагностициран с рак

0
112
Чарлз III Снимка: Инстаграм/theroyalfamily

От Бъкингамския дворец заявяват, че кралят „остава изцяло положително настроен по отношение на лечението си и очаква с нетърпение да се върне към задълженията си възможно най-скоро“

Крал Чарлз III е диагностициран с рак, съобщиха от Бъкингамския дворец, цитирани от Би Би Си.

Оттам споделят, че не е рак на простатата, но е открит по време на лечението му на уголемена простата. Видът на рака не е разкрит, но според изявление на двореца кралят е започнал лечение в понеделник.

От Бъкингамския дворец заявяват, че кралят „остава изцяло положително настроен по отношение на лечението си и очаква с нетърпение да се върне към задълженията си възможно най-скоро“. Той ще отложи публичните си ангажименти и се очаква други високопоставени кралски особи да го заместят по време на лечението му.

Не се съобщават повече подробности за стадия на рака.

75-годишният крал се завърна в Лондон от Сандрингам в Норфолк в понеделник сутринта и от двореца съобщават, че е започнал амбулаторно лечение.

Въпреки че ще направи пауза в публичните си прояви, кралят ще продължи да изпълнява конституционната си роля на държавен глава, включително да обработва документи и да провежда частни срещи.

Чарлз, който се възкачи на престола преди 16 месеца, беше диагностициран с доброкачествено заболяване на 17 януари. Той отмени ангажименти преди медицинската процедура заради увеличена простата.

Сега обаче става въпрос за ново образувание.

Съществува конституционен механизъм за случаите, когато държавният глава не е в състояние да изпълнява официалните си задължения – в този случай могат да бъдат назначени „държавни съветници“, които да заместват монарха. Понастоящем това са кралица Камила, принц Уилям, принцеса Анна и принц Едуард, като принц Хари и принц Андрю вече не могат да бъдат призовавани. Принц Уилям също така временно се е оттеглил от публични ангажименти, докато помага на съпругата си, докато тя се възстановява от коремна операция. Но по-рано в понеделник беше обявено, че той ще се върне към публичните си задължения по-късно тази седмица.

Министър-председателят Риши Сунак пожела на краля „пълно и бързо възстановяване“, заедно с лидера на лейбъристите сър Киър Стармър.