Красимир Ципов: Още над 1500 машини може да са необходими за вота

0
32
радев
Красимир Ципов

Експериментите с машинно гласуване трябва да са повече, казва юристът

Повече от 1500 допълнителни машини може да са необходими за вота, посочи Красимир Ципов от ГЕРБ пред БТВ.

„Процедурата за закупуване на още машини се бави, а може да се окаже, че трябват и 2000 допълнителни устройства за вота на 11 юли“, предупреди Ципов. Той определи като некоректни изказванията на служебния вътрешен министър Бойко Рашков относно машините в регионалните структури на МВР, както и твърденията му, че може да бъдат манипулирани.

„Те вече са в определения от Министерския съвет склад и трябва да им се извърши одит. Става дума за 90 машини, включително компоненти и резервни части“, настоя Ципов. Той допълни, че с част от тези машини е гласувано на 4 април.

„Те не са били съпроводени и транспортирани по надлежния ред. Не са съпроводени от полиция и жандармерия, а са изпратени с частна куриерска фирма. От „Сиела Норма“ не ни дадоха разумно обяснение защо са били съпровождани по този начин“, добави Ципов. Той коментира и въпроса дали от хотела може да упражним правото си на глас.

„Направено е запитване до МРРБ и има начин това да стане, докато сме на почивката си, но трябва предварително по електронен път да се направи регистрация по настоящ адрес и 14 дни преди вота да се пусне заявление за гласуване от мястото, където ще е ваканцията ни“, обясни Ципов.

По думите му експериментите с машинно гласуване трябва да са повече и да се види от влизането в секцията до излизането какво е времето.