Красимир Вълчев: Всичко, което захвана “промяната” в образованието, катастрофира

0
243
Снимка: Труд

“Промяната” и самозваните демократи са тържеството на лицемерието, фалша и лъжата

Красимир Вълчев Снимка: фейсбук

Красимир Вълчев, фейсбук

Всичко, което захвана “промяната” в образованието, катастрофира – обединение на висши училища, промени в наукометричните показатели, общи критерии за атестация на академичния състав, Фонд “Стефан Стамболов”. Още не са разпределени 20-те млн. лева за висшите училища, гласувани със Закона за държавния бюджет през февруари, заради приумицата на бившия министър да обвързва разпределението им с промени в правилниците на висшите училища.

Не получих отговор от министър Денков на въпроса коя от двете политики, провеждани през последните две години спрямо държавните висши училища с бюджета, ще продължи да следва – за изпреварващо увеличаване и гарантиране на минималните основни заплати или за увеличаване на тежестта на оценката за качество и реализация в общата субсидия. Всъщност той се отказа и от двете. Не получих, защото нямаше политика.

Не са разпределени и вторите 20 млн. лева, които гласувахме да са в зависимост от оценката за качество и реализация. И едните, и другите допълнителни средства впрочем бяха одобрени по предложение на народни представители, а не на Министерския съвет, респ. министъра на образованието и науката. Заради липса на отношение или заради отрицателно отношение, не знам, но не усетих чувство на ангажираност и лична мисия у министър Денков, че трябва да се бори за системата и да я защитава.

Поради това и в актуализацията на бюджета нямаше и лев за образование. Защото нямаше кой да я защити. Министърът на образованието и науката защитаваше увеличението на пенсиите. Това му беше отговорът, когато го попитах защо няма нищо за образование – приоритет са пенсиите.

Пак в резултат на наше предложение бяха одобрени 150 млн. лева допълнително за предучилищно и училищно образование и 27 млн. лева за висше образование. Предложение, срещу което в бюджетна комисия гласуваха ПП, БСП и ДБ.
И ако за провалите във висшето образование са виновни липсата на умения да се управлява системата, чувството за самодостатъчност, правният нихилизъм и липсата на мисия да защитаваш системата, то обявеният приоритет “деполитизация” на системата си е чиста проба политическо лицемерие, каквато видяхме от “Промяната” в изобилие.

Последните седмици това, което се вижда и чува в системата, е следното:

Партийни функционери на ПП и БСП изготвят и актуализират списъци на кандидат-директори на училища, които трябва да бъдат избрани.

Назначават се началници на регионални управления на образованието срещу ангажимент да изберат директори по предварително изготвения от ПП и БСП списък.

Назначават се роднини на политици от ПП за началници на регионални управления на образованието.

Кандидати за директори парадират, че са в списъците на ПП и БСП и вече са избрани за директори и убеждават потенциалните си конкуренти да се откажат.

Одобри се наредба за директорски конкурси, в която основен критерий за избор е оценката на концепция. Възможно най-субективната оценка. Наредба, която надписва Закона и допуска произвол.

Това им е “деполитизацията”. Параван за политизация.
Фалшива като цялата “Промяна”. Като това да се:

Правиш на борец срещу мафията, а зад паравана връщаш на власт мафията на ранния преход и да търкаш седалките на джипа ѝ.

Правиш се на борец срещу корупцията, а зад паравана конструираш най-престъпните схеми на прехода с газа, петрола и батериите.

Правиш се на борец за правова държава, а газиш Конституцията и законите и репресираш с незаконни средства опозицията.

Правиш се на антируски ястреб, а си инсталирал кремълски фирми за посредници при доставките на газ и си им дал на концесия енергетиката. И крадеш от това за сметка на всички потребители и фалита на Булгаргаз.

Правиш се на евроантлантик, а се коалираш с кремълските храненици в България и обявяваш за свой архивраг партията и лидера ѝ, които гарантират евроатлантическата ориентация на страната.

Правиш се на демократ и борец срещу незаконно придобитото имущество, но искаш да направиш КПКОНПИ бухалка и да ѝ сложиш за шеф комунистически милиционер, репресирал и искрено мразещ хората, борещи се за демокрация, и притежаващ 20 имота. А за шеф на НАП си назначил човек, извършил данъчна измама и придобил съмнително скъп имот в Дубай.

Протестираш срещу руския газ, само когато е без посредници и е по-евтин. И подкрепяш руския петрол.

“Промяната” и самозваните демократи са тържеството на лицемерието, фалша и лъжата.