Крум Зарков: Охраната на Сарафов е необходима

0
46
Крум Зарков

Според правосъдният министър ситуацията бил безпрецедентна

Шефът на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов е с наложена охрана още от понеделник по „неотложност“, като не е ясно докога ще бъде пазен. Това обясни служебният министър на правосъдието Крум Зарков в парламента.

„Мисля, че в този случай беше необходимо да се постави такава охрана и поемам отговорността за това свое решение. То беше потвърдено на следващия ден и от съвета за защита, ще бъде преразглеждано регулярно. Ситуацията действително е безпрецедентна, изключително неприятна, но имайки предвид, че наскоро избухна бомба до колата на главния прокурор, на мен ми се струва, че не трябва да се поемат каквито и да било рискове“, каза Зарков. Той не даде подробности дали според него има реална заплаха за живота на Сарафов и от къде би могла да дойде тя.

„Това, че сме назначили тази охрана не значи нито че приемаме, нито че отхвърляме неговите твърдения“, каза Зарков и обясни, че през последните месеци е третирал няколко такива случая. Нямало е нито един магистрат, който е настоявал за закрила и тя му е била отказана.

Сарафов е поискал охрана писмено от министерството на правосъдието, а тя му е наложена по „неотложност“. Тя му е била наложена още във вечерта на понеделник, 15 май, когато бе и първото изявление на Иван Гешев след поисканата му оставка.