КС обяви, че мораториумът на по-предишния парламент върху действията на кабинета „Борисов 3″ нарушава конституцията

0
62
Снимка: архив

Съдът беше сезиран от ГЕРБ

Конституционният съд обяви за недопустимо и противоречащо на конституцията парламентът със свое решение да ограничава правомощия на другите власти.

Съдът беше сезиран от представители на ГЕРБ заради наложения на 22 април мораториум върху определени действия на правителството „Борисов 3“, след като то подаде оставка пред 45-ото Народно събрание. Временната забрана обаче засегна и други власти и блокира всички назначения в съдебната система.

Освен задължителното тълкуване на конституцията бившата управляваща партия поиска от конституционните съдии да отменят и самото решение за налагане на мораториума, съобщава БНР.

Тъй като обаче то е престанало да действа от момента на назначаването на първото служебно правителство на Стефан Янев, съдът е отклонил искането и е прекратил производството по делото в тази му част, съобщават от Конституционния съд.

В началото на 45-ото Народно събрание с гласовете на БСП, ИТН, ИБНИ и ДБ бе наложен мораториум върхи всички решения, които би могло да вземе правителството на Бойко Борисов.