Лъчезар Борисов: Инфлацията не спира да мори българите

0
67
Лъчезар Борисов

Средно за Европа през декември 2022 се наблюдава спад на цените на месечна база

Лъчезар Борисов, фейсбук

Днес Евростат публикува данните за инфлацията през месец декември 2022 г. За съжаление България е една от малкото страни в Европа, в която годишната инфлация не намалява спрямо месец ноември. За пример средно в ЕС годишната инфлация през декември е 10.4%, а през ноември е била 11.1%. Аналогична е и ситуацията в еврозоната, където годишната инфлация през декември е 9.2%, а през ноември е била 10.1%. Съгласно данните на НСИ ситуацията в България не се подобрява, като годишната инфлация е съответно 16.9% през месеците ноември и декември 2022 г.

Така се оказва, че годишният ръст на цените в България е с 84% по-голям от този в еврозоната. По отношение на месечната инфлация България е на трето място по най-висок ръст на цените. Инфлацията в България само за месец декември е 0.9%, докато средно в целия ЕС се наблюдава спад на цените с 0.2%

Всички тези данни потвърждават прогнозата ми, че през 2023 г. страната ни ще трябва да се справя не само с глобалните икономически предизвикателства, а и с редицата унаследени проблеми от управлението през 2022 г.