Лекарите от болница „Лозенец“ на протест: Кацаров прави безумие. Не можем да го наречем лекар

0
153
Снимка: видео

Има икономически зависимости, твърдят те

Колективът на болница „Лозенец“ е изправен пред огромно изпитание, заявиха протестиращи лекари от лечебното заведение, които днес се събраха пред болницата на протест. Те протестираха срещу решението на здравното министерство да превърне болница „Лозенец“ в детска болница.

Доцент Дорина Асенова, която е декан на Медицинския факултет към СУ, изрази своята позиция. Тя се оплака от действията на здравния министър Стойчо Кацаров. „Изключително сме разтревожени и ужасени от пресконференцията на господин Кацаров. Не мога да го нарека доктор. Това, което той прави с нашия факултет, персонал, с нашите бъдещи медици, е просто безумие. Това, което той прави, е плод на някакви негови икономически зависимости. Нашата кауза е тази болница да продължи да съществува като многопрофилна болница. При нас учат над 1000 студенти. Освен че те се учат, те помагат в ковид отделенията. В България има такава тенденция да се разруши нещо и след това нещо да се създаде, а то остава незавършено“, каза доц. Асенова, цитирана от Дарикнюз.

Лекарите се оплакаха от огромния стрес, който преживяват. „Тези хора са подложени на огромен стрес. Вижте в какви условия се работи, как тези мъже и жени издържат по 12-24 часа. В тези условия се извършват абсолютно хаотични и необосновани промени, които нямат логика, нито медицинска, нито икономическа, нито стратегическа.

Няма човек в България, който да не е за изграждането на детска болница. Всички ние сме за изграждането на детска болница, но тази болница трябва да бъде съобразена с това, че България е 15 години в ЕС и не е успяла да я направи. Може би сме единствената европейска страна без такава болница. Ние трябва да мобилизираме държавния си ресурс в сферата на здравеопазването именно към това да се направи истинска детска болница, а не да се унищожава университетската болница на СУ“, каза протестиращ лекар.