Липсват 38 тона кашкавал от държавния резерв в мандра в Елена

0
292
Снимка: Pixabay

Предприятието е глобено със 7000 лв.

Липса на близо 38 тона кашкавал за държавния резерв е установена в мандра в Елена, а на млекопреработвателното дружеството е наложена глоба от 7 000 лева, която е потвърдена, съобщават от Великотърновския административен съд.

По договор предприятието в Елена съхранява държавни резерви и военновременни запаси. При две проверки на Държавния резерв в края на 2019-а и в началото на 2020 г. в хладилните складове на мандрата е трябвало да има в наличност 64 тона кашкавал „Витоша“. Първата проверка констатира липса на 24 тона кашкавал, дадено е предписание количествата да бъдат осигурени. При повторната проверка липсите на кашкавал за държавния резерв се увеличават до 37 834 кг.

На дружеството е наложена глоба от 7000 лева, която мандрата обжалва в Районния съд в Елена, който я потвърждава, и след това и в Административния съд във Велико Търново. Втората инстанция потвърди санкцията в началото на тази седмица и решението е окончателно.

В рамките на година това е втора санкция, потвърдена от съда, за липса на военновременни запаси в Еленската мандра. През миналата година дружеството беше глобено за същото нарушение с 5000 лева.