Любчо Георгиевски: Северна Македония трябва да ревизира собствената си история

0
144
Любчо Георгиевски

Скопие трябва и да промени политиката си към София

Република Северна Македония трябва да промени политиката си спрямо България, да ревизира собствената си история и да го „направим заради себе си“, каза бившият премиер на Република Македония Любчо Георгиевски в интервю за македонската Телевизия 24.

„Не смятам, че политиката на държавно ниво трябва да решава исторически въпроси. Смятам и че нищо не трябва да се прави с декрети. Всички тези дискусии за идентичност са въпроси на индивидуално интелектуално разсъждение, размисъл или провокация“, заяви той.

„На учредителното събрание на ВМРО-ДПМНЕ казах, че трябва да сменим политиката си към България, че трябва да направим ревизия на собствената си история, включително по отношение на онези, които наричаме български върховисти, и трябва да направим това не заради България, а заради нас самите“, добави той.

Георгиевски заяви, че за разлика от онези, които твърдят, че няма никаква връзка между българския и македонския народ, той вижда такава във всяка книга, написана в македонската историография.

Той изрази съжаление, че в двете общества има сродни души, които намират проблеми винаги, когато се направи инициатива за подобряване на отношенията.

Според Георгиевски ветото от страна на България за започването на преговори за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС е грешка. „Това, което се случва, спиралата на говора на омразата, започна от ветото, но през предишните 28 години ние не направихме нищо за една нова стратегия спрямо България, а България направи много стъпки – първи ни признаха, дадоха ни оръжие, когато ни беше същински важно, отвориха границите, когато беше блокирана Република Македония, подариха ни ваксини против заушка, когато тук имаше епидемия, и още много неща…“

По думите му подписаната от него и Иван Костов декларация за приятелство не е била правно обвързваща. „След това ние трябваше да бъдем приятели. Дали направихме нещо да бъдем приятели“, попита Георгиевски. „Факт е, че македонското общество и историография продължи с речника си на постоянни брутални нападения спрямо българското общество. И когато при Заев нещата омекнаха и това се почувства, беше наложено ветото. И това е грешка – казах го и в България“, заяви той.

Георгиевски смята, че проблемите между България и Република Северна Македония могат да бъдат разглеждани не само като проблеми между двете страни, а и като въпроси в самата държава, за които трябва да се разговаря и дискутира.

„Три седмици преди да бъде приета декларацията в българския парламент, а тя стои в основата на ветото, това се дискутираше в България. Нито една партия в Република Северна Македония, освен моята, не реагира. Никола Димитров, който се прави сега на голям патриот, а тогава беше министър на външните работи, също не реагира. Не запали колата да отиде на 200 км до София да поговори със своите партньори. Ако някой беше направил нещо, тази резолюция нямаше да я има“, смята Георгиевски.

Според него сега нещата вървят в правилната посока. Има нагласа и от двете страни да се преодолее ветото. Това да се постави акцент на другите комисии (освен историческата) според него е идеално. „Смятам, че и от двете страни трябва да се даде простор на правителствата. От тези 5+1 точки, 5 ако се решат, няма какво да се каже. А в тези 5+1 точки аз не виждам нито една спорна. Трябва да бъдем отворени към проблемите и да ги решаваме. Смятам, че това темпо е за поздравления и не трябва да се правят обструкции“, смята Георгиевски.
/БТА/