Лондон наложи санкции на пет руски банки и на трима богаташи

0
89
Снимка: Pixabay

Те са първата стъпка от това, което Великобритания е готова да направи

Премиерът Борис Джонсън заяви, че Великобритания ще наложи санкции на пет руски банки и на трима богаташи, включително Генадий Тимченко, след като руският президент Владимир Путин призна независимостта на източноукраинските региони Донецк и Луганск.

„Днес Обединеното кралство санкционира следните пет руски банки: „Россия Банк“ (Rossiya Банк), „ИС Банк“ (IS Bank), „Дженерал банк“ (General Bank), „Промсвязбанк“ (Promsvyazbank) и „Черноморска банка“ (Black Sea Bank), като ние санкционираме и три физически лица с много големи капитали“, посочи Джонсън пред британския парламент.

Трите лица, на които ще бъдат наложени санкции, са Генадий Тимченко, Борис Ротенберг и Игор Ротенберг, предаде БНР.

Генадий Николаевич Тимченко е руски олигарх и милиардер бизнесмен. Той основава и притежава частната инвестиционна група Volga Group, специализирана в инвестициите в енергетиката, транспорта и инфраструктурните активи.

Братята Борис Ротенберг и Игор Ротенберг са руски бизнесмени и олигарси, които са съсобственици на групата SGM, най-голямата строителна компания за газопроводи и електропроводи за захранване в Русия.

„Това е първата стъпка от това, което сме готови да направим, и ние държим в готовност разгръщане на допълнителни санкции, ако ситуацията ескалира още повече“, посочи Борис Джонсън.

Той каза още, че присъствието на руски танкове и персонал в Украйна представлява „подновено нашествие“ и предупреди, че Украйна рискува да бъде въвлечена във война „без частица оправдание“.

Джонсън заяви, че западните съюзници трябва да се изправят пред възможността постигането на мирно решение „чрез търпелива дипломация“ да е напразно, като британският премиер твърди, че руският президент Владимир Путин „е неумолимо решен да продължи по-далеч в покоряването и измъчването на Украйна“.