Лорер уреди приятелка при Асен Василев

0
293
Снимки: ПИК

Жана Токова е началничка на единия кабинет на Василев, жената на Лорер – на другия

Назначенията по роднинска или интимна линия в правителството на Кирил Петков отдавна са известни. С идването на „Промяната“ ключови постове в министерства и всевъзможни държавни институции са раздават на бивши и настоящи любовници, на кумци и кумици, съдружници, даже цели фамилии се настаниха удобно в държавническите си кресла, пише ПИК.

Най-пресният пример за ширещата се из властта шуробаджанащина е подписаният от Румен Радев указ за назначаването на Габриела Наплатанова-Русева за член на Съвета за електронни медии от квотата на президента. Наплатанова е съпруга на шефа на Авиобаза „Граф Игнатиево“ Николай Русев, който пък също пое поста си по решение на Радев. Не е тайна, че Русеви и Радеви са дългогодишни семейни приятели, което е достатъчно красноречив сигнал по каква линия журналистката се домогва до позицията си в СЕМ.

Едно друго назначение по приятелска линия обаче е „преминало между капките“. То е свързано с фамилията, превзела няколко министерства – тази на Даниел и Виолета Лорер.

Както е добре известно на широката общественост, заради Лорер, на когото премиерът Кирил Петков е кум, бе създадено чисто ново министерство – Министерството на иновациите и растежа. Жена му Виолета пък оперира под крилото на семейния им приятел Асен Василев, който е едновременно министър на финансите и вицепремиер, отговарящ за еврофондовете.

И понеже Василев заема едновременно два поста, му се полагат и различни началници на двата му кабинета. Сладката службица да ръководи един от тях получи именно Виолета Лорер – също факт, който отдавна вече е известен. Едва ли ще е изненадващо за драгия читател да прочете, че на позицията „началник“ в другия политически кабинет на Асен Василев също е била разположена семейна приятелка на семейство Лорер.

Става дума за Жана Токова. Допреди фамилия Лорер да се намърда във властта, същата дама дистрибутираше… артикули от алое, съобщава ПИК.

Според официалния регистър на държавната администрация двете близки дружки са заели апетитните си позиции с два дни разлика. Жана Бориславова Токова е поела поста „началник на политическия кабинет“ на министъра на финансите на 15.12.2021 г. (виж долу – б.р.), показа проверка на ПИК. На 17 декември Виолета Лорер пък е вписана като „началник на политическия кабинет“ на вицепремиера по еврофондовете.

Папарашки снимки от края на миналата година разкриват близките отношения между семейство Лорер и другата началничка на Асен Василев – Жана. Дни преди Рождество Христово или по-точно около 20 декември папараци щракнаха министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер на шопинг в столичния мол „Парадайз“ в компанията на две дами. Едната, разбира се, се оказа законната му съпруга, а другата – въпросната Токова.

С днешна дата излиза, че по време на министерския шопинг и двете жени до Даниел Лорер вече са били назначени като сътруднички на Асен Василев.

Упорито се мълви из политическите среди, че освен по приятелска, Виолета Лорер и Жана Токова са свързани и по друга линия. Твърди се, че двете началнички на кабинетите на Асен Василев са първи братовчедки по майчина линия.