Людмила Петкова: Дата за еврозоната ще има, когато изпълним критерия за инфлацията

0
32
Людмила Петкова

Очакванията са не по-късно от края на годината той да бъде изпълнен, заяви финансовата министърка

Датата, от която България ще се присъедини към еврозоната, ще стане ясна, когато страната изпълни всички критерии за членство. В момента тя не отговаря само на един, който е за ниска инфлация, но се очаква той да бъде покрит към края на годината.

Именно тогава страната ни ще поиска и нови доклади от Европейската комисия и Европейската централна банка, които да оценят готовността ни за еврото. Изготвянето им обаче ще отнеме между един и два месеца. Едва тогава, ако страната ни е готова, ще стане ясна и датата за членство.

Това стана ясно от изказване на служебния финансов министър Людмила Петков пред журналисти в Министерския съвет.

Докладите за България са значително положителни. Страната изпълнява три от четирите цифрови критерии, обясни Петкова.

Единственият критерий, който не изпълняваме, е този за ценовата стабилност. Очакванията са не по-късно от края на годината да бъде изпълнен критерият за инфлация. След като бъде изпълнен, България ще подаде искане за нови конвергентни доклади, продължи министърът.

Днес на заседанието на правителството беше приет проект на Закона за въвеждане на еврото в България, каза Петкова. В изготвянето му са участвали представители на министерствата и заинтересованите страни. Общественото му обсъждане е приключило през април, но законопроектът се внася сега, защото кабинетът е решил да изчака изборите и да го внесе директно в новия парламент.

Законопроектът включва основните принципи и правила за защита на потребителите, правилата за превалутиране, закръгляване, двойно обозначаване на цените, периода, в който могат да се ползват двете валути и др., обясни тя.

Най-важното в закона за мен е защитата на потребителя – да знаят, че цените ще бъдат превалутирани правилно и няма да има увеличение. За хората е важно да няма спекулации. В банките сметки ще бъдат превалутирани автоматично, посочи министърът.

„Не мога да кажа какво е направено в последните 2 г. за инфлацията, но в периода на служебното правителство имаше анализи. Знаете, че вече два поредни месеца има дефлация, но тъй като това е индекс, който е средногодишен, той много по-бавно намалява. В действителност трябва референтната стойност да е 1,5% от трите държави с най-ниска инфлация. В момента не мога да се ангажирам с точна цифра. Анализът е, че може би до края на година ще влезем в тази референтна стойност. Сега сме около 1,9-2%“, каза министърът.

На въпроса колко време ще отнемат новите доклади, отвърна: Може би месец, два.

„Необходимо е технологично време за ЕК и ЕЦБ да изготвят докладите, след това е изготвянето на проекта на решение и одобряването му с единодушие от държавите членки на еврозоната. Трябва да остане и достатъчно време, за да може обществото, бизнесът, банките да се подготвят за приемането на единна европейска валута. Ако остават 1 или 2 месеца до приемането на еврото е недостатъчно, за да се подготви страната. По принцип не е добре – по средата на годината, би затруднило изключително много, защото това означава, примерно, бизнесът да изготви два финансови отчета – съответно от 1 януари до 30 юни и от 1 юли до 31 декември. Затова като дата от практическа гледна точка най-подходящата дата е началото на годината. За нас е важно да знаем кога влизаме в еврозоната“, коментира тя.

България трябва да зачита процедурите и правилата на европейските си партньори. В съобщението на ЕК и ЕЦБ те заявиха, че ще окажат пълна подкрепа на България по пътя към еврозоната, допълни министърът.