Теменужка Петкова към БСП: Кога сте били искрени – през 2019 г. или сега

0
550
БСП
Теменужка Петкова

Министърката на енергетика им припомни, че Законът за публичните предприятия въвежда конкурсното начало в назначенията и социалистите са го подкрепили

Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова дойде в парламента, за да отхвърли спекулациите на БСП, че в енергетиката се извършват нередности. Тя взе думата по време на дебата за налагане на мораториум върху решенията на кабинета „Борисов 3“.

„Не се извършва нищо, което е в противоречие със закона, както вие се опитвате да внушите. В момента се прилага един Закон за публичните предприятия, който вие, уважаеми колеги от БСП, не сте гласували „против“. Ето я стенограмата от 3 юли 2019 г., когато народни представители на БСП подкрепят този закон и казват, че от две години се борят този закон да влезе в парламента и веднъж завинаги да се спрат назначенията в държавните дружества. Ще ви оставя стенограмата, можете да си я припомните. Въпросът е кога сме искрени – на 3 юли 2019 г. или днес. Хората трябва да знаят отговора на този въпрос“, заяви от парламентарната трубуна Петкова.

Тя разясни още, че Законът за публичните предприятия е едно от условията България да стане член на Еврозоната и Банковия съюз.

„На какво налагате мораториум с това предложение? На проекта на закон от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, който е приет от българския парламент и който за първи път въвежда конкурсното начало в назначенията на държавните дружества“, запита енергийният министър в оставка.

„Мисля, че българските граждани получиха достатъчно яснота. Не забравяйте, че в този парламент всички вие и ние сме изпратени с една-единствена задача – да служим на българския народ и да спазваме законите“, завърши изказването си Петкова, след което напусна залата, без да дочака окончателното гласуване на мораториума.

От ГЕРБ се обявиха против това решение на парламента и заявиха, че то е противоконституционно – законодателната власт да налага мораториум върху действията на изпълнителната.